Personal Body Plan ♡ Dag 1

Mijn Personal Body Plan | Freud and Fries

Ik wil abs.

Niet zomaar abs, ik wil zichtbare abs. Een fourpack, een sixpack of een eightpack, het is me om het even. Als het maar geen bier is. Ik wil een V-line. Het liefst in combinatie met die abs. Ik wil die verticale lijn in mijn benen en goeie strakke billen. Ik wil definitie in mijn rug waar je u tegen zegt. Zelfs wanneer ik je mijn rug toekeer, of júist dan.

Jazeker, ik wil het allemaal. De hele mikmak.

De start van mijn Personal Body Plan

En vandaag begint mijn Personal Body Plan. Voor jullie, niet voor mij, want in werkelijkheid is het zaterdagavond en lig ik zoals weinig vijfentwintigjaren in bed met mijn laptop op schoot. Vroeger (toen ik ook hetzelfde deed) kreeg ik nog wel eens de opmerking “hoezo zit jij op zaterdagavond thuis? Ga je niet stappen dan?”. Nu praat ik gewoon niet meer met die mensen. Nee, ik ben niet liters bier naar achter aan het drukken. Ik lig gewoon in bed, twee katten om me heen en voorbijgaande auto’s als achtergrondmuziek.

Maar op het moment dat ik dit post is het maandag en begint mijn Personal Body Plan. Mijn doel is om mijn vetpercentage te verlagen en al het bovenstaande. Maar besef wel, dat is een doel. Doelen kun je wel of niet bereiken. Doelen ga je wel of niet behalen. En het mag dan wel mijn doel zijn, het is niet de reden dat ik meedoe.

Het zou een leuke bijkomstigheid zijn. Een leuk gevolg. Maar het is geen must.

Streef naar je doelen

Doelen stellen is belangrijk. Doelen stellen geeft je een extra motivatie om bepaalde stappen te zetten. Doelen pushen je en trekken aan je en maken je weg uitdagend.

De focus in ons leven, bij alles wat we doen, ligt eigenlijk altijd bij onze doelen.

Welke doelen heb je in je leven?
Wat wil je (daarmee) bereiken?

Een doel is iets wat je tijdens je reis – gedurende je hele leven – probeert te verwezenlijken. Ze zijn de punten waar je naar uit kijkt, waar je speciaal voor onderweg bent. Je kunt ze wel of niet bereiken, je kunt “de taak” wel of niet volbrengen. Je doel kun je afvinken: “jup, dit heb ik mooi weer even gedaan.”

Een doel bereik je, voer je uit of vink je af. Dan ga je op naar het volgende doel.

Leef naar je waarden

Maar de richting die je uitgaat – of dat nu noord of oost of zuid of west is – die richting wordt bepaald door je waarden. De waarden waar je naar leeft zijn als het kompas tijdens je (levens)reis. Jouw waarden sturen je een bepaalde richting uit.

Je staat niet altijd bij die waarden stil, net zoals je niet altijd je kompas in je handen houdt. Soms ga je gewoon wat op je gevoel en kijk je weer eens naar de wijzers. Misschien ben je wat afgedwaald en moet je je koers bijsturen. En misschien negeer je het wel even.

Waarden bereik je nooit maar ze zijn er wel altijd. Op elk moment kun je naar je waarden leven, zolang jij die keuze maakt.

❝De meeste mensen leggen de focus verkeerd: ze richten hun ogen op het einddoel, op het eindresultaat; niet op de weg ernaartoe. Maar het is juist het hele proces, van hier tot wie-weet-waar, waar je van leert, waar je van groeit, wat jou jou maakt. Leer daarvan te houden, dat te accepteren, en je leven wordt ineens zoveel meer waard – Monique

Verschil tussen doelen en waarden

 1. Doelen zijn verwachtingen, iets wat je in de toekomst voor je ziet. Waarden daarentegen zijn er op dit moment: in het hier en nu.
 2. Doelen kunnen vragen opleveren bij anderen (“waarom wil je een strakker lijf? Is het niet goed zoals het is?”). Waarden hebben geen verantwoording nodig. Niemand zal vraagtekens hebben bij de waarde om fit en gezond te leven.
 3. Doelen kun je veranderen. Wanneer je het bereikt hebt of erachter komt dat het onbereikbaar is. Waarden daarentegen verander je niet. In ieder geval, niet snel of vaak. Je kunt ze wel prioriteit geven of juist wat naar de achtergrond wegduwen als de situatie zich er niet voor leent (bijvoorbeeld wanneer je een date hebt en hij je meeneemt naar de McDonalds alhoewel, ik zou zeggen: let go, dat is geen datemateriaal).
 4. Doelen kunnen best strak zijn. Goede doelen horen namelijk concreet en specifiek (en de rest van de SMART) te zijn. Waarden wil je juist vaag en abstract en wat losjes houden. Zoals ik al eerder zei: je bent ook niet voortdurend op je kompas aan het kijken of je wel de goede richting uitgaat.
 5. Je kunt je soms doelloos voelen en het idee hebben dat je nergens naar streeft. Dat is anders voor waarden. Het kan lijken dat je geen waarden hebt maar je gaat altijd een bepaalde richting uit, dus waarden zijn er altijd.

Mijn doel voor de komende zes maanden is het creëren van een fysiek waar je u tegen zegt. Of ik het ga bereiken is ten tweede. Mijn waarden, daarentegen, daar ga ik naar leven. Waarden, in tegenstelling tot doelen, zijn vaak werkwoorden, dingen die je werkelijk kunt doen. Mijn waarden: bewust leven, fit zijn, gezond en bewust eten, voor mijn lichaam zorgen en het accepteren zoals het is en zoals het dan zal zijn.

Ik hoop dat Personal Body Plan mij dit gaat brengen. To be continued

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

2 reacties op “Personal Body Plan ♡ Dag 1”

 1. Alexa schreef:

  Tijdens mijn nachtdienst op zoek naar leesvoer en toen stuitte ik op deze blog. Enorm leerzaam. Ik sta zelf ook weinig stil bij mijn waarden en te veel bij mijn doelen. Echte eye opener 🙂

  Thanks chick!!

  xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *