#Throwbackthursday ♡ Wat heb jij al bereikt?

Wat heb jij al bereikt? | Freud and Fries

Dat ik het eng vind deze transformatiefoto te plaatsen, hoef ik jullie waarschijnlijk niet te vertellen. Dat verhaal kennen we nu wel. Dat er duizenden vragen en onzekerheden door mijn hoofd gaan, kunnen jullie waarschijnlijk wel raden. Je bent er zelf vast niet onbekend mee.

Toch doe ik het. Blootstelling aan hetgeen je vreest – oké. Dat, ja. Maar toen ik vanmorgen besloot deze oude foto naast een recente foto te plaatsen besefte ik hoezeer mijn leven veranderd is. Ik noem het vooruitgang, progressie, omdat het in mijn ogen precies dat is: vooruitgang, progressie. Overduidelijk.

❝Zien zij die verandering ook?

Is dat zo? Als het zo overduidelijk is, waarom zijn er dan zoveel momenten dat ik eraan twijfel? Gisteren dacht ik nog dat ik weer eens bleef hangen in oude patronen, vroeg ik mezelf af of ik daar wel ooit uit ga komen, klaagde ik omdat ik de stijgende lijn niet (meer) zie. Als het zo overduidelijk is, waarom is het dan zo moeilijk dat te beseffen?

Gek. Raar.

Maar misschien ook niet. Steeds achterom kijken en je realiseren waar je vandaan komt, dat kost energie en is lastig wanneer je in het hier en nu moet leven. Daarbij heeft de mens nu eenmaal het unieke talent (eh) omdat te focussen op het negatieve en “vroeger was alles beter.” Maar vroeger was niet alles beter.

❝Vinden ze die verandering wel mooi?

Voor mij niet in ieder geval. Ik hoef niet op te halen hoe mijn leven er vroeger uitzag, maar ik wil wel even stilstaan bij waar ik nu terecht ben gekomen. Wanneer ik naar deze foto kijk, zie ik meer dan alleen een fysieke verandering. Ik zie een psychische verandering. Een meisje (een vrouw?) dat rechtop staat (borst vooruit, schouders naar achteren, zoals ik mijn klanten altijd instrueer), een stukje zelfvertrouwen met zich meedraagt en haar lichaam kan waarderen voor wat het is.

De transformatie die ik zie, is zichtbaar aan de buitenkant maar komt in werkelijkheid van de binnenkant.

❝Is het stom dat ik dit online zet?

Deze transformatiefoto zet ik niet zomaar online omdat ik nu eenmaal graag mijn vooruitgang wil delen. Dan had ik de foto ook gewoon aan mijn directe omgeving kunnen tonen. Ik zet deze foto online omdat ik erdoor ging beseffen dat de stappen die we maken – elke dag weer – vaak ongezien gebeuren. Dat we vaak blijven worstelen met het hier en nu, het zo ongelofelijk lastig is om door de struggles van dit moment heen te kijken om te zien wat je eigenlijk allemaal al overwonnen hebt. Zelf vergeet ik het zo vaak. Die avondsnack, waarom gaat dat nog steeds mis? Terwijl ik ook kan denken: het is in ieder geval nu alleen nog maar de avondsnack.

Ja, ik weet dat dit al vaker gezegd is, dat mijn verhaal misschien is zoals elk ander verhaal, maar ik denk ook dat het niet vaak genoeg gezegd kan worden.

Dus, neem jij ook even jouw moment om stil te staan bij wat jij al bereikt hebt?

❝Ik doe het toch.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

5 reacties op “#Throwbackthursday ♡ Wat heb jij al bereikt?”

 1. Miss_bounty schreef:

  Wauw!
  Bewondering en respect voor jou!
  Jij bent een mooi mens!

  Ik blijf je volgen !

 2. Liona schreef:

  Ik herken mezelf hierin! Soms besef je je gewoon niet waar je vandaag komt, zie je alles al tegenslag en beland je zo af en toe in een dipje. Maar hoe goed is het dan om eens terug te kijken, terug te kijken naar vorig jaar of dat jaar ervoor of misschien nog wel langer geleden. Het is goed om jezelf eens te beseffen waarom je aan dit bent begonnen. En hey die ”tegenslag” is ook weer een leermoment. Ik vind het altijd zo mooi dat je open stelt en je gedachtes eigenlijk zo in een post publiceert. Liefs x

  • Monique schreef:

   Dank je, Liona! Jaaaa, onze tricky gedachten, het kan soms zo een valkuil zijn. Ik denk dat het wel belangrijk is om je open te stellen en zulke dingen te benoemen, JUIST om er bewust van te worden dat we het doen en daaruit te leren. Precies wat je zegt, die “tegenslagen” (helaas zo’n negatieve benaming) zijn werkelijk gewoon leermomenten. Leuk dat je reageert en ook een stukje van jezelf meegeeft! Liefs, Monique

 3. Liona schreef:

  vandaag is vandaan hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *