Series ♡ Eieren

Eieren | Freud and Fries

Zwarte hakschoenen met vlekjes van straatvuil, bier en wat al niet meer bungelen aan de toppen van gezwollen tenen. Er klinkt een zucht, van opluchting of intens genot, gelach en een flauwe opmerking. Achter de gordijnen is het zwart maar binnen brandt het warme licht van de plafondlamp alsof het midden op de dag is. Een donkere koekenpan tikt tegen het aanrecht, de piep van het elektrisch fornuis en het eerste ei dat tegen de rand wordt getikt.

Ik trek een vinger over mijn voetzolen die door de plotselinge bloedtoevoer overgevoelig zijn geworden. Er gaat niets boven het moment van thuis neerzakken op de bank na een avondlang dansen. Zelfs als thuis bij mijn oom en tante is. Ik vouw mijn benen tussen keukentafel en mijn lichaam, mijn zware benen, loom en uitgeput. Mijn vingers laat ik op en neer over mijn voet glijden, genietend van het gevoel dat doet denken aan geliefde handen die door je haren kriebelen.

“Iemand ei?”

De ei in zijn puurste vorm, geen poespas. Gewoon geel op wit, maagdelijk wit.

Eieren | Freud and Fries

Ei op brood. Eieren bakken.

Om vier of vijf uur ’s nachts in het huis van degene die het eerste riep: “Bij mij eieren eten?”

Eieren | Freud and Fries

Eieren verbroederen. Eieren binden. We verzamelen ons allen rond de houten keukentafel en delen borden en messen en brood. Emoties van de avond liggen achter ons. Verdriet om die jongen die ons afwees, irritatie om die vrouw die voordrong bij de jassen. Emoties worden op tafel gelegd. Zag je ook mijn ex met zijn nieuwe lover? – Ja, belachelijk, zo snel al. Duidelijk vluchtgedrag.

Over de eieren wordt vrijuit gedeeld en geluisterd. Praten over onderwerpen die we bij het ontbijt vergeten zijn of worden verdoezeld met een kater.

Eieren | Freud and Fries

Eieren binden. Als je een ei toevoegt aan geprakte banaan bak je een pannenkoek. Kleine, stroperige stapel van koeken. Eieren in je beslag op de zaterdagavond terwijl mijn neefjes en nichtjes, mijn broertje en ik aan de tafel bij opa en oma zitten. Vanuit de bijkeuken klinkt gerommel waar oma lepels lichtgeel en romig beslag in een pan giet.

Echte verse eieren in het beslag.

Bij mijn opa en oma hadden ze kippen. Op een flink stuk grond omringd door hoog gaas liepen Tokkie en Tippie. Tokkie was de naam die ik aan een dikke, bruine kip gaf; Tippie was de lichtbruine smalle van mijn nichtje.

“Volgend jaar eten we Tokkie met kerst,” grapte opa en wij draaiden onze hoofden weg en liepen Oost-Indisch doof met een zak vol brood naar buiten. Geen eierschaal voeren, anders eten ze hun eigen eieren op.

Eieren | Freud and Fries

Ik at eieren nooit anders dan gebakken of hardgekookt. Zachtgekookt was not done, underdone. Mam had er een hekel aan. Op feestjes stonden er gevulde eieren op tafel. Witte bootjes op een zilveren zee. Het hapje dat het eerst verdwenen was, altijd geliefd onder de kinderen.

Bammetjes of hartige wentelteefjes | Freud and Fries

“Mogen we vandaag bammetjes?” Smekende puppyogen van een jongen en een meisje, net terug uit school. En daar verdwenen de gescheurde stukken oud brood in een kom met geklopte eieren en melk. Dronken belandden ze in de koekenpan, sissend. Bammetjes, volgezogen met het vettige vocht, mijn favoriete lunch uit school.

Ik tik een ei tegen de rand van mijn bord. Tik, tik, tik tot er een barst in zit. Dat gevoel wanneer je in één keer het kopje verwijderd en dan ook de buik. Daaronder de onbeschadigde huid.

Ongeschonden. Puur. Eerlijk.

Eieren | Freud and Fries

We zitten rond de tafel en delen onze diepste gevoelens. Geen geheimen, geen grenzen. We zijn in onze puurste vorm, geen poespas. Dronken en eerlijk.

            ❝ Out of love I made you a cake. Also out of milk, eggs, flour, sugar and vanilla – Jarod Kintz

>> Klik hier voor het bammetjes recept!

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *