Eens in de zoveel tijd was het feest thuis. Eens in de zoveel tijd pakte mama de koekenpan uit de kast, melk uit de koelkast en eieren uit de kelder. Oud brood werd bij ons niet zomaar weggegooid. Nee, dan maakte ze bammetjes.
Bammetjes beschouwde ik altijd als iets speciaals. Ik had nog nooit iemand over bammetjes gehoord of iets soortgelijks en had ook nooit een andere moeder hetzelfde zien maken. Een paar maanden geleden vroeg ik mijn moeder naar “het recept voor bammetjes” en besefte ik dat het eigenlijk gewoon wentelteefjes waren. Maar dan zonder (vanille)suiker.
Bammetjes (want voor mij zullen die hartige wentelteefjes altijd bammetjes blijven heten) roepen bij mij sterke jeugdherinneringen op. Terwijl ik sta te bakken en stukjes in melk en ei gedoopt brood met een vork omdraai loopt het water me al in de mond, zelfs al is het jaren en jaren geleden dat ik mijn laatste stukje at.
Ja, precies als vroeger! HEERLIJK!
Ik voegde zelf nog wat paddenstoelen toe (en uiteraard nog een flinke kwak cottage cheese) om het wat aardser te maken. Het mag dan wel geen herfst zijn maar het past perfect bij de hartige bammetjes.
Ik hoop dat jullie net zo kunnen genieten van mama’s receptje met een vleugje Monique als ik!
Meng in een kom de melk, ei, zout, peper en bieslook.
Scheur de boterhammen in kleinere stukken en strooi over het eiermengsel. Schep goed door elkaar zodat elk stuk boterham het ei kan absorberen.
Breng een koekenpan op temperatuur (middel tot heet) en bak in zo'n 5-10 minuten de bammetjes lichtbruin. Ik voegde er in de laatste paar minuten nog paddenstoelen aan toe.
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: