Woensdagmiddag. Extra vroeg uit school halverwege de week en met een beetje geluk hadden we nog oud brood liggen. Dan maakte mama er kaas-ei bij of bammetjes van. Maar dat waren niet de enige momenten om naar uit te kijken, soms wist je op het moment dat je de keuken binnenstapte dat het een goede lunch zou zijn. Drie of vier zakken fijn volkoren die klaarlagen op het aanrecht. Juist gesneden bij de bakker en nog ongeopend. Mama zou elk brood na het afruimen van de tafel behendig door de helft verdelen over twee plastic zakken; dan gingen ze de diepvries in. Maar de eerste sneden waren voor ons. En de allereerste voor mij, want er was (en is) niets dat ik liever had (en heb) dan het korstje.
De geur van versgebakken brood. Er kunnen hele lyrische stukken over geschreven worden. Niemand is er tegen bestand en kan watertandendloos langs de bakker lopen. De supermarkten spelen erop in door een bakkerij in hun filiaal te huisvesten.
Niets zo lekker als je eigen brood bakken. ‘s Ochtends vroeg iedereen uit bed krijgen met die geur. Hunkerend kijken door het ovenraampje naar het moment dat de dampende (dampende?) brood eruit mag komen.
Ik maakte mijn eigen brood. Maar niet je gebruikelijke meel-en-gist-brood. Sterker nog, dit brood bevat geen meel. Geen gist. Amper carbs. Wat dit brood tot brood maakt is de vorm, de structuur en toch ook een beetje het mondgevoel. Maar verder is het eigenlijk geen brood. Het lijnzaadbrood. Met avocado, wat het funky groene spikkels geeft. Ik vind het het mooiste brood ooit!
LET OP: Het Voedingscentrum raadt aan niet meer dan 15-45 gram lijnzaad per dag te nemen. Zie voor meer informatie hieronder!*
3.5.3226
* Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden wat in interactie blauwzuurgas kan vormen. Dit zou giftig zijn. Door het Voedingscentrum wordt een beperkte hoeveelheid geadviseerd. Ik kan echter geen hard bewijs voor of tegen vinden (online staat zowel dat het wel als niet giftig is, gekookt versus ongekookt, gebroken versus ongebroken) dus ik laat het aan jou wat je ermee doet. Wees in ieder geval gewaarschuwd dat er wat voor te zeggen is. Als je enkele plakken per dag zou eten en het niet te vaak maakt, zou je naar mijn idee nog wel redelijk safe zitten.
VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Hoi wat is hier nu lekker op want zo vind ik het niet zo super geweldig groetjes
Zie dat ik je reactie verkeerd las! Wat er lekker OP is… ik vond zelf een laag kruiden cream cheese er lekker op! Iets hartigs in ieder geval!