Review ♡ Health Advies Breda

Health Advies Breda | Freud and Fries

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten volg ik de laatste tijd een voedings- en trainingsschema bij Health Advies Breda, sinds mijn bezoekje van een aantal weken geleden.

Na eerdere ervaringen met schema’s (lees bijvoorbeeld ook eens mijn ervaringen met Personal Body Plan) ben ik toch wat sceptisch huiverig wanneer het aankomt op voorgeschreven plannen en leven volgens de boekjes. Wat niet per se wil zeggen dat het slechte plannen zijn, maar eerder dat ze niet goed aansluiten bij mijn verwachtingen, instelling en doelen. Of misschien ben ik gewoon erg complex – al moet ik de dag nog meemaken dat ik een vrouw tegenkom die zichzelf omschrijft als “gewoon lekker simpel.” Schema’s en plannen roepen bij mij vaak angsten op en uiteraard zal ik daar dieper op ingaan bij het omschrijven van mijn ervaringen met Health Advies Breda.

Ik zal jullie meenemen vanaf het begin, van de kennismaking tot waar ik nu sta, en iets vertellen over de aanpak, het contact en wat je kan verwachten van de schema’s. Mocht je nog specifieke vragen hebben, stel ze gerust en ik zal proberen daar wat meer over te vertellen. Voor meer inhoudelijke informatie kan je mogelijk beter bij henzelf terecht.

Helemaal onderaan vind je nog een recap van de pro’s en con’s!

De kennismaking

https://www.instagram.com/p/BFegyqxmp-L/

In mijn allereerste Instagram-post was ik – misschien herinner je je het nog – niet laaiend enthousiast. Dat viel me tegen, vooral van mezelf, want uit mijn omgeving hoorde ik alleen maar positieve verhalen. “Misschien ligt het aan mij,” dacht ik nog, maar ik postte wel mijn tegengevallen verwachting. En daarmee is het af, ik kon op zoek naar iets anders. Verwachtte ik. Maar dat liep anders.

Mijn eerste contact. Ik had ruim een uur in de trein gezeten, de halve stad doorkruist (en misgelopen ook nog) toen ik de winkel binnenstapte. Meteen werd ik herkend als het meisje uit Nijmegen en er zou zo iemand naar me toekomen, terwijl ik ondertussen mijn ogen uitkeek bij de rijen en rijen aan potten en repen. Wat een heerlijke plek.

Health Advies Breda | Freud and Fries

Een kwartier later stond ik buiten.  Ik weet niet meer wie het omschreef als een doktersafspraak, maar zo voelde het inderdaad. Een snelle afspraak in de ochtend waarbij je voor je het wist alweer buiten stond. Echt even gaan zitten, een en ander doornemen en kijken wat ik precies wilde en hoe het vanaf nu zou gaan lopen, dat miste ik een beetje. Ik wist nu mijn vetpercentage – maar dat wist ik eigenlijk al wel – en dat ik zou gaan droog trainen – maar dat wist ik eigenlijk al wel.

Misschien wat impulsief – maar wel een weloverwogen vorm van impulsief – zette ik mijn eerste ervaring online en kreeg contact met Zwier, de eigenaar.

Monique Op Maandag #13 | Freud and Fries

De werkwijze

Health Advies Breda biedt gratis advies, wat in de eerste plaats al bewonderenswaardig is in deze wereld waarin de zon dan misschien wel gratis opkomt, maar we er wel onze energiekosten mee omlaag proberen te halen. Natuurlijk staat daar tegenover dat ze graag zien dat je producten bij hen in de winkel koopt. Je wordt er echter niet toe gedwongen – mocht je daar bang voor zijn – en ik heb nog geen verkooppraatje bemerkt. Wat vooral een grote rol speelt – zeker vanuit psychologisch oogpunt – is de gunfactor: je wilt wat terugdoen voor hun adviezen.

Het advies bestaat vooral uit online contact, per e-mail krijg je je schema’s (voeding en training, afhankelijk van wat je wensen zijn) toegestuurd. Daarnaast kom je zelf om de zoveel weken (om de twee wanneer je in de buurt woont en wat langer wanneer je verder weg woont, tenzij je natuurlijk behoefte hebt aan wat meer contact) langs om te kijken hoe het gaat, een shapecheck en meting te doen en verder te finetunen.

Het trainingsschema

https://www.instagram.com/p/BGjrG74mp9I/

Ondanks mijn twijfel aan het begin besloot ik wel het traject aan te gaan. Deels doordat mijn feedback (en ja, lees feedback, níet klacht!) zo goed werd opgepakt en er ook daadwerkelijk iets mee gedaan werd, en deels omdat mijn feedback (en ja, I repeat, lees feedback, níet klacht!) niet betekende dat ik er niet voor open stond, was ik (nog altijd) benieuwd naar hun werkwijze.

Als eerste kreeg ik het trainingsschema toegestuurd. Spannend. Hoewel ik enigszins in staat ben een eigen training te ontwerpen, blijft het leuker wanneer een ander dat doet. Dingen die je niet altijd zou doen en – zo bleek al snel – met meer diepgang. Zowel hoge als lage frequentie en op het eind vaak een finisher, ofwel 2 sets met 25 herhalingen. Probeer dat eens met een Hip Thrust en je zult ervaren hoe hard ik genoten heb.

De trainingsschema’s bij Health Advies Breda zijn uitdagend, iets waar ik van houd. Ik mis wel mijn Deadlifts en Benchpress die momenteel niet op het programma staan maar er staan een hoop leuke oefeningen in waar ik me goed mee vermaak. De ene keer heb ik power oefeningen (3 x 6 en explosief), de andere keer zijn het posing oefeningen waarbij ik op het zwaarste punt het gewicht moet stilhouden of langzaam 5 seconden heen en 5 seconden terug moet gaan. Killing. Mijn komende schema staat vol met dropsets en dat is by far mijn favoriet (nee, maar dan echt).

Wat je niet krijgt, zoals bij Personal Body Plan bijvoorbeeld het geval is, is een uitgebreide uitleg van hoe je de oefening uitvoert. Geen filmpjes of omschrijvingen. Dat moet je zelf uitzoeken. Wat ik zelf geen probleem vind, daarvoor heb je immers het internet en Youtube. Er werd me ook gevraagd in welke sportschool ik trainde zodat daar rekening mee gehouden kon worden wat betreft apparaatkeuze. Zwier geeft me wel steeds uitleg waarom bepaalde oefeningen zijn gekozen en waarom hij een bepaalde techniek toepast. Ik weet niet of dat standaard is of omdat ik gewoon zo’n Nieuwsgierig Aagje ben, maar zelf vind ik het enorm prettig om hier meer over te weten.

Waar ik bang voor was… 
Heel veel van hetzelfde. Ik wilde het in het begin niet aan Zwier vragen, of ik verschillende herhalingen mocht krijgen, maar het is soms een beetje alsof hij mijn gedachten kan lezen. Ik heb schema’s gehad waarin ik altijd maar 4 x 8 herhalingen had en dat gaat me tegenstaan. Tegelijkertijd moet er wel een logica zijn waarom ik afwissel in herhalingen. Het gaat bijvoorbeeld om wisselende vezelactivitatie en het laatste beetje (met die dropsets en finishers) uit je spieren te halen, zo vertelt Zwier me.
Geen Deadlifts meer. Dat was inderdaad zo. Tegelijkertijd ligt mijn focus op het moment nog niet op verhoging van het gewicht bij mijn Deadlifts, dus niet per se een ramp.

Het voedingsschema

https://www.instagram.com/p/BF8fiXsmp_k/

Na mijn training kreeg ik ook de voeding opgestuurd. Hier was ik vooral erg benieuwd naar want ik had werkelijk geen idee wat ik kon verwachten. Ook was ik enorm nieuwsgierig naar hoeveel kilocalorieën Zwier me zou toebedelen. Maar al snel bleek dat ik die vraag niet zomaar zou kunnen beantwoorden.

Hij gaf me namelijk geen macro’s. Hij gaf me eten.

Oké, niet letterlijk eten. Dat zou wel iets te mooi zijn geweest.

Maar hij gaf me wel letterlijk wat ik moest eten. Daar moest ik wel even aan wennen en in een soort (blinde) paniek vroeg ik al meteen of ik ook de macro’s mocht weten. Ging ‘ie uitrekenen (en had ik inmiddels allang gedaan via My Fitness Pal natuurlijk). Maar terwijl ik ermee aan de slag ging besefte ik dat het eigenlijk behoorlijk fijn was om niet enkel de macro’s te krijgen en zelf alles te moeten bedenken. Zoals Zwier het ook zei:

❝Hoe meer openheid er is, hoe moeilijker het is om keuzes te maken. Net als het kiezen uit tien paar schoenen. Als je gewoon twee keuzes hebt, maakt het je een stuk makkelijker.

En dat heb ik ervaren. Tijdens mijn refeed vond ik het zoveel moeilijker om me aan mijn voeding te houden dan op de momenten die al vaststonden. Nog steeds had ik de optie te gaan voor kip, kalkoen, magere gehakt, et cetera, maar de keuze was beperkter en daardoor had ik veel meer rust.

https://www.instagram.com/p/BF6rRDAmp_N/

De aanpak qua voeding verschilt wat per coach. Het is voor jezelf dus misschien wel fijn om even af te stemmen wat bij jou werkt. Wat overigens (geloof ik) niet wil zeggen dat als een aanpak niet helemaal bij je past, je precies moet leven volgens de gedachtegang van je coach. Je kunt natuurlijk altijd in gesprek gaan en benoemen dat iets wel of niet goed bij je past. Zo heb ik in het begin dus alsnog mijn macro’s gekregen van Zwier, maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen me daar niet zo druk over te maken maar gewoon zijn richtlijnen te volgen. Juist daarom is het ook zo belangrijk om te blijven sparren over zulke zaken, want ook al ben jij gewend op een bepaalde manier met je voeding om te gaan, het is enkel vertrouwd maar hoeft niet DE manier te zijn.

Waar ik bang voor was…
Saaie, eentonige voeding
. De ingrediënten die iedereen al in huis heeft. Niets aparts en waar ik dan vooral van gruwel: één soort groente bij het avondeten, iets wat zelfs al vastligt (bijvoorbeeld peultjes of sperziebonen, gatver).
Een standaard voedingsschemaatje. Een beetje het idee wanneer je naar een diëtiste gaat. Die dan vervolgens een basisschema voor je uitprint met ‘s morgens twee boterhammen, als snack een appel, ‘s middags drie boterhammen, ‘s middags een plak peperkoek, ‘s avonds een bord pasta en voor het slapen nog een schaaltje yoghurt. Het gewone standaardschema dat dertien in een dozijn ook krijgt.
Onpersoonlijk. Eigenlijk hetzelfde idee als hierboven maar nu zit de angst er meer in dat er niet wordt gekeken naar wat jij nu werkelijk lekker vindt. Dat het misschien wel anders dan anders is (dus misschien niet boterhammen maar crackers of zo), maar nog niet echt op maat gemaakt. Niet op míjn maat gemaakt. En dat doet Zwier dus wel. Zo staat er in mijn nieuwe schema opeens “protein fluff” omdat ik nu eenmaal graag mijn avond afsluit met zo’n bak.

Het vervolggesprek

https://www.instagram.com/p/BGguwSGGp3y/

Vorige week kwam ik voor een tweede keer in Breda. Waar ik op had gehoopt tijdens het eerste contact gebeurde in ieder geval tijdens het tweede contact. Een shapecheck en daadwerkelijk even goed gaan zitten om alles te bespreken. Hoe het gaat, waar ik tegenaan loop, wat goed gaat en dus minder goed, waar ik veranderingen wil zien en wat ik specifiek voor ogen heb. Het werd me al eerder verteld, maar inderdaad, de kracht van Health Advies Breda zit vooral in de daadwerkelijke begeleiding.

Wat maakte dat ik vol vertrouwen weer naar huis ging en vol enthousiasme over het vervolg.

Het contact

Dan ook nog een stukje over het contact. Dat vind natuurlijk voornamelijk online plaats omdat je (tenzij je in de buurt woont) niet zo vaak in de winkel over de vloer komt. Ik kan overigens niets anders zeggen dan dat het contact vanaf dag één echt goed verliep. Mijn feedback werd goed opgepakt en Zwier heeft me altijd uitgebreid antwoord gegeven op (AL) mijn vragen en twijfels. Ik leer met elke mail weer nieuwe dingen over hoe het lichaam werkt en daar maak je mij enorm blij mee. Soms krijg ik zelfs onderzoeken toegestuurd en ook daar maak je mijn uni-hoofd gelukkig mee.

En dat laat bovendien zien dat ze bij Health Advies meer weten dan de basiskennis. Wat de bedoeling is met eiwitten, koolhydraten en vetten weet ik nu wel, maar wat glut 4 is, hoe je rekening houdt met hormoonniveau’s en de vochtbalans, dát zijn pas echt de dingen die me interesseren.

RECAP

Oké, nu een samenvatting van de pro’s en con’s:

Health Advies Breda | Freud and Fries

PRO

 • Gratis advies.
 • Persoonlijke begeleiding: er wordt daadwerkelijk een op maat gemaakt schema voor je in elkaar gezet. Afgestemd op jouw behoeften, jouw leefstijl, jouw manier van doen. Er is echt aandacht voor JOU als persoon en er wordt uitgebreid bij je stilgestaan.
 • Leefstijlverandering: geen dieetgedachte (“voor even”) maar iets wat je je hele leven kunt toepassen en ook echt haalbaar is.
 • Finetuning: er wordt steeds met jou overlegd en je kunt altijd aangeven dat je iets graag aangepast zou zien.
 • Veel diepgang: hun kennis gaat verder dan het onderscheid tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. Het is bijna belachelijk hoeveel kennis ze in huis hebben.
 • Shapechecks en metingen: er wordt bijgehouden wat er met je lichaam gebeurt en waar je nog aan kan/mag werken. Ondanks dat het meeste contact online is, is er dus zeker wel de mogelijkheid om face-to-face contact te hebben.
 • Altijd de mogelijkheid te sparren over onderwerpen. En dus de mogelijkheid om zelf veel te leren.
 • Uitdaging in de trainingen: wisselende frequenties, nieuwe oefeningen (voor mij dan), finishers die echt killing zijn.
 • Geen hongerdieet.
 • Geen standaard voedingsschema (tenzij je dat wilt waarschijnlijk).
 • Rust in je voeding: ze proberen echt dat stukje stress weg te halen door voor jou te beslissen (wat kan betekenen dat je een beperktere keuze krijgt) en je op allerlei manieren te helpen bij die keuzes.
 • Een prachtige winkel met een enorme variatie aan producten.
 • Lieve, vriendelijke mensen: wat ook wel zo prettig is.

CON

 • Indirecte kosten: wanneer je verder weg woont maak je natuurlijk wel (flinke) reiskosten. Dat klinkt misschien wat
 • Voornamelijk online: je trainingen moet je zelf een beetje uitvogelen, er is geen begeleiding in een sportschool. Dit vind ik overigens niet per se een con, maar wellicht is het voor jou een con.
 • Geen filmpjes van oefeningen.
 • Een snelle kennismaking (maar wellicht geldt dat niet altijd): de eerste keer kan er nog niet zoveel worden gedaan en voelt misschien wat als “ik-had-wat-meer-verwacht”. Het vervolg is echter zoveel beter!

Zou ik het aanraden aan een ander? HELL YES!


 

BLIJF OP DE HOOGTE VAN MIJN “FITJOURNEY” EN VERGEET ME DUS NIET TE VOLGEN OP FACEBOOK EN INSTAGRAM!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *