Monique Op Maandag #14 ♡ Carb cycling

Jongens, is het alweer maandag? De weken vliegen voorbij, of heb alleen ik dat? Het leek wel gisteren dat het mei was – oh nee, wacht, het is nog steeds mei (waarom vallen die datums nou niet zo dat ik er iets leuks over kan zeggen? Zo zit ik nu ook nog steeds te wachten tot het 17 juli is vanwege die ene emoticon…). Het leek in ieder geval wel gisteren dat ik mijn vorige Monique Op Maandag typte, maar dit soort posts plan ik nooit vooruit (zou ook wat raar zijn, niet?).

Hoe zag mijn week eruit?

En nog interessanter: hoe zag jouw week eruit? Feel free to share.

SMILE

Ik denk dat ik serieus nog een dag lang met een dikke smile heb rondgelopen na mijn “overwinning” bij de Marikenloop.

Wat me doet beseffen hoeveel “lekker in je vel zitten” en “je goed voelen” met je doet. Op mijn werk ben ik plots veel meer aan het praten, aan het lachen en aan het rondspringen (want ja, dat is iets wat ik doe). En natuurlijk had ik ook heel wat om naar uit te kijken…

Carb cycling

Op dinsdag zou ik starten met mijn nieuwe voedingsplan bij Health Advies Breda. Eigenlijk zou ik dinsdag ook pas mijn voeding krijgen maar omdat ik alleen maandag of vrijdag tijd had om boodschappen te doen, heeft mijn coach extra hard gewerkt (waarvoor duizendmaal dank, woehoe!) om maandagmiddag al iets opgesteld te hebben. Ik snapte er geen snars van, natuurlijk, maar haalde zoveel mogelijk van de producten alvast in huis. Maar wat Zwier nou bedoelde met laag, medium en hoog – I didn’t know.

Al snel (lees: een hele dag later) werd duidelijk dat het de bedoeling was dat ik op carb cycling was gezet, waarbij low-carb dagen worden afgewisseld met dagen van meer koolhydraten. Carb cycling wordt gebruikt bij het verlagen van je vetpercentage en om de kans op vetopslag te verkleinen maar wél voldoende koolhydraten binnen te krijgen en niet geheel futloos te zijn doordat je zo laag in die carbs zit.

https://www.instagram.com/p/BFx0T-MGp9D/?taken-by=freudandfries

Ik zal vast nog wel eens een artikeltje hieraan wijden, maar voor nu kan ik zeggen dat die eerste dag me flink tegenviel. Voornemens ‘s avonds te gaan sporten vertrok ik met m’n bakkies voor mijn eerste “lage” dag naar Amsterdam voor een cursus Interpersoonlijke Psychotherapie maar op de terugweg was ik slap en moe en de gedachte alleen al aan acht kilometer heen op de fiets, een nieuwe borsttraining en acht kilometer terug… Ik verschoof mijn training naar de volgende dag, vroeg me af hoe dit nou in de toekomst moest en besteedde m’n tijd wat nuttiger met de laatste Harry Potter-film.

Rijstwafels, havermout en rijst

Op dag twee mocht ik rijstwafels, havermout en rijst aan mijn voeding toevoegen. En goh, wat was ik er intens gelukkig mee. Dit worden vast mijn leermomentjes: genieten van wat je mag. Opeens besef ik hoe belangrijk die koolhydraten zijn, alleen al voor mijn energieniveau. Waar ik eerst (bijna) ongegeneerd een pak rijstwafels naar binnen kon werpen (kid you not), kan ik nu juist intens genieten van die vier wafels die zijn toegestaan binnen mijn plan.

https://www.instagram.com/p/BF3gjRPmp4d/?taken-by=freudandfries

En in tegenstelling tot wat ik gewend ben van voorgeschreven voedingsadviezen, is dit er nu eens eentje die ik daadwerkelijk wil gaan volgen omdat de keuzes en opties me écht aanstaan. Alhoewel die walnoten in de avond me niet zo’n goed idee lijkt; tenzij het de bedoeling is dat ik dan mijn avondeten er weer uitkots (oké, sorry, dat waren misschien wat te veel details).

Hoe meer koolhydraten ik mag toevoegen, hoe gelukkiger ik word. Het betekent namelijk ook dat ik kan trainen en dat doe ik uiteindelijk toch het liefst. Ik kan bijna niet wachten tot mijn refeed.

I thought it would be fun

Een refeed. Een extra maaltijd van 400-750 kilocalorieën met 50% koolhydraten. Het klonk in mijn oren als het kerstdiner. Of het suikerfeest. Wat zou ik ge-nie-ten! HOEZ-nee.

Het drama begon al toen ik moest beslissen wat ik zou gaan eten. Ehmm, friet, ijs, die nieuwe reep Tony Chocolonely die-niet-nieuw-is-maar-wel-voor-mij? Ging ik voor een heuse rice cake party? Een nieuw recept uitproberen? Er waren zoveel opties en het was alsof ik in zo’n enorme Amerikaanse supermarkt stond en moest… kiezen. Een beslissing maken. Shoot. En toen ik eenmaal besloot aan de slag te gaan met een zelfgemaakte pizza werd het een waar fiasco, waarbij ik drie pogingen-tot-pizzadeeg heb moeten weggooien. Uiteindelijk (uit pure wanhoop) kocht ik maar tortilla wraps en maakte ik een veggie (lees niet: vegetarische) pizza met – jawel – cottage cheese!

https://www.instagram.com/p/BF6rRDAmp_N/?taken-by=freudandfries

En hoewel helemaal niemand geïnteresseerd was in het recept, ga ik het hoogstwaarschijnlijk toch gewoon plaatsen. Je weet wel, baas in eigen blog.

Moordende trainingen

Je zou bijna zeggen dat ik niets anders doe (en over niets anders denk) dan eten en dat is waar, maar natuurlijk wel! Ik train ook wel eens en – hoewel mijn halve gym denkt dat ik er dagelijks ben en wellicht een bedje in de personeelsruimte heb opgezet – dat is maar vier keer per week. Ik hoopte bij de start van het coachschap door Zwier dat ik wat afwisseling zou krijgen in herhalingen en alsof hij mijn gedachten kon lezen (ik begin er steeds meer over te twijfelen of hij dat misschien toch wel kan), kreeg ik een schema met echt bizarre variaties. Een 3×6 met explosieve kracht, een 3×5 met langzame bewegingen (5 seconden heen, 5 seconden terug), een 3×10 superset en een 2×25 finisher (wat écht hel is. Maar ik houd van hel), bijvoorbeeld.

Ik liet op donderdag een meisje in mijn sportschool meetrainen tijdens rugdag en we hebben allebei (bijna) gehuild, gevloekt, getierd. En het was heerlijk.

Insta-date

Waar Instagram al niet goed voor is. Het is bizar maar door dit medium heb ik al best wat lieve, leuke mensen leren kennen. Zo ook Yvonne, met wie ik op zaterdag had afgesproken. Freud and Fries werd eens écht Freud and Fries (want nee mensen, ik ben geen Fries), toen deze Friese chick helemaal uit het noorden des lands naar Nijmegen reisde voor een bezoekje. Uiteraard maakte ik een enorme bak fluff voor haar, al kon ze er nog geen kwart van op (woeps).

https://www.instagram.com/p/BF9XOAKGpyW/?taken-by=freudandfries

Maar hey, in ieder geval wel een #blijebakkes! En dat zou jij ook zijn, met die protein fluff! Heb jij de laatste twee geniale creaties al gezien? Woensdag plaatste ik Tony’s Fluff (die wel een beetje viral ging) en op zondag kwam het “broertje” Johnny’s Fluff online!

And now what?

Op naar een nieuwe week, doorzetten van mijn voedings- en trainingsschema, de start van een nieuwe cursus en nog een hoop nieuwe ontwikkelingen waarover ik binnenkort vast wel weer iets laat vallen. En nou ja, zoals ik beloofde… ga ik aan de slag met een protein fluff video. OJEE!

Carb cycling | Freud and Fries

TOT SNEL! ZIE IK JE OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *