Superfoods: wat is het en waarom gebruik ik het?

Superfoods- wat is het en waarom gebruik ik het? | Freud and Fries

Stel.

Stel dat er een voedingsmiddel bestond dat wanneer je er elke dag van at het ervoor zou zorgen dat je kerngezond wordt. Niet alleen kerngezond maar ook nog eens piepjong. Alle lichamelijke kwaaltjes zou doen verdwijnen. Je zou kilo’s afvallen. Je kon vliegen. Onder water ademhalen. Superman worden.

Je zou het nemen, toch?

Zou je er ook in geloven?

Want eigenlijk klinkt het te mooi om waar te zijn. Eén product dat de oplossing biedt voor al je problemen. Een of andere exotische naam zoals goji bessen, acai bessen of spirulina. Wat overigens tegenwoordig helemaal niet meer zo exotisch klinkt voor de meesten.

Voor mij ook niet overigens. Goji bessen, cacao poeder, amaranth, quinoa, het staat allemaal in huis. Omdat ik hoop op een beter en gezonder leven na mijn dagelijkse superfood-inname? Nah.

Superfoods- wat is het en waarom gebruik ik het? | Freud and Fries

Ik geloof namelijk niet in superfoods. Niet in foods die zo super zijn dat ze je gezondheid in ongewoon grote mate bevorderen, meer dan de dagelijkse kost – zij het dat die gevarieerd is. Ik geloof niet dat er voedsel bestaat waarvan je jonger eruit gaat zien, dat helpt met afvallen, hartproblemen reduceert, of wat dan ook. In ieder geval, ik geloof niet dat zoiets mogelijk is met één bepaald product of een bepaalde voedingsgroep.

Waar ik wel in geloof?

Superfoods- wat is het en waarom gebruik ik het? | Freud and Fries

Gevarieerd eten. Een beetje van dit, een beetje van dat.

Het kan best dat er bepaalde stoffen in bepaalde voedingsmiddelen zitten die goed zijn voor je hart, je longen, je huid. Er zullen onderzoeken zijn die bepaalde claims onderbouwen. Natuurlijk.

Maar verder denk ik vooral dat het weer de zoveelste hype is, naast het koolhydraatarm eten, geen brood eten, en ik weet niet wat nog meer. Mensen zien het woord superfood staan en denken: “hey, dat is goed voor me. Er staat super voor dus het moet wel SUPER goed voor mijn gezondheid zijn.”

Superfoods- wat is het en waarom gebruik ik het? | Freud and Fries

Ben ik nu hypocriet? Ik vertel zojuist dat mijn kast vol staat met goji bessen, cacao poeder, amaranth en quinoa. Ja, ik gebruik het ook. Maar niet om hierboven genoemde claims.

Superfoods- wat is het en waarom gebruik ik het? | Freud and Fries

Ik voeg geen goji bessen toe aan mijn protein fluff (aanrader!) omdat ik geloof dat het helpt bij afvallen, mijn humeur verbetert of ouderdom vertraagt. Ik merk niet dat ik sinds mijn bijna-dagelijkse portie goji bessen opeens veel vrolijker of zelfs energieker ben. En dat ik er al jong uitzie, weet ik inmiddels ook wel. Dat was ook al voordat ik aan de goji bessen ging. Ik voeg ze wel toe omdat ik houd van de crunch na de zoveelste luchtige hap fluff.

Ik gebruik geen cacaopoeder omdat het zoveel antioxidanten bevat en deze je cholesterol en bloeddruk zouden verlagen. Ik gebruik het omdat ik houd van (het gebruiken van) pure producten, zonder allerlei toevoegingen zoals in de gemiddelde chocoladereep, en omdat het fijn is in gebruik waarbij ik zelf kan bepalen hoe bitter of zoet het eindproduct wordt.

En, nee, ik gebruik geen blauwe bessen omdat mijn risico op hartproblemen omlaag te brengen of om mijn geheugen te verbeteren. Blauwe bessen gebruik ik omdat ik nu eenmaal gek ben op blauwe bessen!

Superfoods- wat is het en waarom gebruik ik het? | Freud and Fries

Ik zeg niet graag superfoods. Het geeft bepaalde producten een bepaalde status en vaak nog behoorlijk onverdiend. Inmiddels zijn behoorlijk wat beweringen dat superfoods werkelijk zo goed voor ons zijn al achterhaalt.

Maar wat moet je dan werkelijk eten om gezond te blijven?

Naar mijn mening is gezond eten gebaseerd op aloude adviezen, adviezen die steeds maar terugkomen en eigenlijk best saai klinken. Nee, er zijn geen geheimzinnige tips en tricks “als je het zo doet dan word je gegarandeerd slank/blijf je gegarandeerd gezond”. Het gaat om adviezen als: eet gevarieerd, eet met mate, eet gebalanceerd (dus zowel koolhydraten, eiwitten als vetten), drink voldoende vocht (met name water) en nou ja, eigenlijk ook: beweeg.

Superfoods- wat is het en waarom gebruik ik het? | Freud and Fries

Hoe sta jij tegenover superfoods en wat versta jij onder een gezonde levensstijl/voedingspatroon? 

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *