Stop met late night snacking!

Stop met late night snacking | Freud and Fries

Of beter gezegd: STOP met jezelf regeltjes opleggen dat het niet mag, om uiteindelijk te bezwijken en het eerste het beste pak koekjes open te rukken en vervolgens een zak chips want “nu is het toch al verpest.”

Vaak hoor ik hetzelfde verhaal: “ik eet best gezond hoor, maar ’s avonds…” En misschien loop jij ook wel tegen dat probleem aan.

Je verbrandt minder als je slaapt

We vertellen onszelf dat het slecht is ’s avonds te eten, dat het ongezond is en misschien zelfs wel ervoor zorgt dat we dikker worden. Waarop gebaseerd? Die persoon die ooit beweerde dat alles wat je na 20.00 uur eet extra aanzet omdat je ’s nachts minder verbrand?

Ja, dat is zo. Je verbrandt minder wanneer je slaapt dan wanneer je in beweging bent. Maar het is niet zo dat aan het eind van de dag de balans wordt opgemaakt en wordt besloten of je afvalt of aankomt. Als je naar de energiebalans wilt kijken, kun je beter een hele week nagaan. Eén dag die niet helemaal goed verliep hoeft geen ramp te zijn, je hebt andere dagen om het in evenwicht te brengen.

Elk moment is een kans

Maar ook voor een week geldt dat je niet steeds opnieuw met een schone lei begint en aan het eind wordt besloten wat je gewicht doet. Het gaat altijd door. Wat betekent dat je altijd, op ieder moment, iedere dag, je eetpatroon kunt aanpakken. Ieder moment is een kans om opnieuw te beginnen, ook als het even niet gegaan is zoals je wilt. Lukte het je nu niet? Probeer het de volgende keer gewoon weer!

En wat is er mis met een stukje chocolade of een koekje na het avondeten? Niets. Niets zolang je niet doorschiet. Maar dat heeft meer te maken met de gedachte dat het NIET MAG. Dus misschien wordt het eens tijd om die gedachte te veranderen.

Top 9 van late night snacks

Eén manier is om de avondsnack gezonder, meer geaccepteerd, te maken. Nee, ik bedoel niet dat je op een wortel moet gaan zitten knagen of een halve komkommer naar binnen moet werken. Ik bedoel aantrekkelijke – maar wel simpele – en goed vullende snacks.

Wat zijn gezonde late night snacks die je in no-time maakt (want laten we eerlijk zijn, we gaan er niet nog een halfuur voor in de keuken staan)?

De populaire chocolate chip cookie dough dip | Freud and Fries

1. Chocolate chip cookie dough dip

Een heerlijke zoete dip die smaakt als koekjesdeeg maar gemaakt is van kikkererwten. En kikkererwten bevatten veel vitamine B6 (pyrodoxine) wat bijdraagt aan de productie van melatonine, het slaaphormoon. Door het gebruik van eiwitpoeder en kikkererwten vult deze snack enorm. Eet met wat crackers, smeer op een rijstwafel, dip er een appeltje in of lepel het gewoon leeg.

DIY- Eenvoudig zelf popcorn maken in de magnetron | Freud and Fries

2. Popcorn

Maar níet die popcorn die je zowat kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Geen suiker, geen olie, geen boter of zout. Mag wel, als jij dat wilt. Deze popcorn kun je echter ook maken zonder iets toe te voegen en smaakt heerlijk (vind ik althans). Het perfecte alternatief voor een zak chips!

Variaties op kwark | Freud and Fries

3. Kwark of yoghurt

In mijn eiwitrijke serie gaf ik voorbeelden van variaties op kwark en die vind je in de link hierboven. Maar er zijn nog zoveel meer opties. Kijk ook eens op de de website van Proud2bme, hier vind je nog eens 10 variaties met (Griekse) yoghurt! Heerlijk om ‘s avonds te eten (want yoghurt is niet alleen goed als ontbijt, weet je!). Eiwitten verminderen de behoefte om te eten doordat het zo vullend is en kwark zit daar natuurlijk vol van!

Slanke Schwarzwälder kirsch (black forest) mug cake | Freud and Fries

4. Mug cakes

Een klein taartje voor je gaat slapen? Juist. Dat is de mug cake dus eigenlijk. Een soort cupcake maar dan in een mug (of wel gewoon in een cup, rebel dat ik ben). Door kokosolie voor appelmoes te vervangen breng je bovendien de calorieën nog eens flink omlaag maar de smaak blijft gelijk! Op Runninglau, mijn go-to running girl op Insta, vond ik ook een leuk recept voor een choco mug cake, zonder olie en met ei.

Chocolade protein fluff met noten | Freud and Fries

5. Protein fluff

Er is een enorme keuze aan protein fluff dus kies een smaak en fluff maar raak (hehe). Protein fluff is luchtig en rijk aan eiwitten en geeft een onmiddellijk verzadigd gevoel. Met alleen ijsblokjes, caseïne en water heb je een minimum aan calorieën maar heb je absoluut geen behoefte meer om te snacken.

6. Rice cake parties

Al een tijdje volg ik de Insta van Gisele (@gigigisele). Ik ben dol haar kleurrijke foto’s, haar motiverende teksten en haar rice cake parties. Ja, we hebben het hier over rijstwafels. Rijstwafels zijn luchtig en dat helpt je bij een vol gevoel. Bovendien zijn deze rijstwafels zo mooi versierd en een lust voor het oog – kleine taartjes en mini-pizzaatjes – wat natuurlijk al satisfying op zichzelf is.

Slanke yoghurt-pindakaas dip | Freud and Fries

7. Cottage cheese

OH GOD YES. Don’t get me talking about this one. Cottage cheese en ik zijn long-term lovers. Niets gaat boven een bakje cottage cheese, een schep pindameel (of gewoon pindakaas) en een appel. Eiwitten, vezels en absolute heerlijkheid. Een supercreamy pindadip. Do I need to say more?

Drie soorten suikervrij ijs- één recept | Freud and Fries

8. Zelfgemaakt suikervrij ijs

Jazekerrrr! BIJNA net zo makkelijk als een bak Ben & Jerry’s uit de diepvries trekken. Zorg er wel voor dat je de bananen van tevoren invriest! Bananen bevatten tryptofaan, een aminozuur dat bijdraagt aan de productie van serotonine. Serotonine ken je misschien wel als medicatie bij een depressie (SSRI). Serotonine kan een prettig en kalm gevoel veroorzaken en bevordert zo het slapen. Bananen worden helaas vaak gezien als het meest ongezonde fruit. Maar hey, bananen vullen wel goed en het zit vol goede mineralen. Bovendien is dit suikervrije bananenijs (met vele mogelijkheden om de smaak naar wens aan te passen) een geweldig alternatief voor je gebruikelijke bak roomijs.

Eiersalade zonder mayonaise | Freud and Fries

9. Eiersalade

Liever een hartige snack? Maak dan eens een eiersalade. Ja, oké, je moet wel even eieren koken maar verder kost het je weinig tijd om dit recept te maken. Ik hoef je denk ik niet te vertellen waarom dit vult (iets met eiwitten, toch?). Eet het op een stuk geroosterd brood, een toastje of op een rijstwafel!

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *