Series ♡ Variaties op kwark
Je kunt kwark met een smaakje kopen in de supermarkt. Gegarandeerd zijn daar ook suikers en wat al niet meer aan toegevoegd. Natuurlijk kun je ook gewoon, heel simpel zelf vruchtenkwark maken. Dan weet je precies wat erin gaat en is het echt pure kwark. Wat je bijvoorbeeld kunt doen:
- 200 gram magere kwark
- 70 gram bevroren bosvruchten (in magnetron, 1-1,5 minuut)
- eventueel wat stevia of Flav Drops (om zoeter te maken)
Warm eerst de bevroren vruchtjes op in de magnetron (1-1,5 minuut). Als je vers fruit gebruikt is dit natuurlijk niet nodig. Pulseer het fruit vervolgens samen met de kwark tot een bijna glad geheel. Er mogen best stukjes fruit in zitten.
Als je fruit niet zo zoet is, zou je er nog wat stevia, of wat jij graag gebruikt als zoetstof, aan toe kunnen voegen.
Meestal koop ik mijn groente en fruit gewoon bij de Lidl maar af en toe loop ik de Fruit Company in het dorp binnen. Afgelopen week hadden ze een aanbieding voor de Elstar dus besloten we daar onze appels te kopen. Maar bij binnenkomst viel mijn oog direct op die rood-oranje ballen. Sinaasappels zijn niet mijn favoriete fruit – veel te vaak is het vruchtvlees te droog of de schil te vervelend om eraf te halen – maar bloedsinaasappels… Ik zette een stel puppy-ogen op en even later liep ik tevreden met een kleine zak rode sinaasappels naar buiten.
Aangezien ik nog een lekkere verse vruchtenkwark wilde maken, en de bloedsinaasappels heerlijk zoet waren, besloot ik mijn nieuwe aankoop meteen te gebruiken voor een bakje kwark. En ja hoor, heerlijk!
- 200 gram magere kwark
- sap van 1/2 (bloed)sinaasappel
- 5 gram amandelschaafsel
- 1-2 tl cacao nibs
Schep het sap door de kwark en strooi de nibs en het amandelschaafsel eroverheen.
Kwark zoet maken zonder geraffineerde suiker of bijvoorbeeld stevia vond ik stiekem nog best lastig. Met fruit lukt dit prima, maar met de bevroren bosvruchten die ik bij de eerste variant gebruikte miste ik toch echt wat zoetigheid. Beter kies je voor fruit dat in het seizoen is, in de (na)zomer kun je prima aardbeien toevoegen aan je kwark zonder iets van suiker(vervanger) toe te voegen.
In andere gevallen biedt de combinatie vanille extract met honing de uitkomst. Vanille extract op zichzelf is niet lekker om te eten maar door daaraan wat honing toe te voegen komt de vanillesmaak goed tot zijn recht.
- 200 gram magere kwark
- 1 tl vanille extract
- 20 gram (1 el) honing
- een handje blauwe bessen
Mix de vanille extract en honing door de kwark en voeg hierin een handje blauwe bessen toe.
Ten slotte nog een variatie op kwark met eiwitpoeder. Met eiwitpoeder kun je namelijk heel makkelijk een lekker smaakje aan je kwark toevoegen, om nog maar niet te spreken van de extra eiwitten die je aan je ontbijt toevoegt. Kwark kun je natuurlijk op allerlei momenten van de dag pakken. Ik eet graag een bakje kwark met caseïne eiwitpoeder voor het slapengaan, bijvoorbeeld.
Aan kwark kun je zowel whey als caseïne toevoegen. Ik kies zelf graag caseïne omdat het dan een hele dikke pap wordt, maar je bent vrij om zelf voor whey te gaan als je dat in huis hebt! Maak een heerlijke chocoladevla door zowel chocolade eiwitpoeder als cacaopoeder toe te voegen. Voor deze keer heb ik een vanille-noot combi.
Meng het eiwitpoeder goed door de magere kwark en voeg daaraan de pecannoten toe.
WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!
Check ook:
Social
Follow me on: