Koek ♡ Golden protein Oreos

Golden protein Oreos | Freud and Fries

Bij gebrek aan grote Amerikaanse supermarkt breng ik mijn zaterdagen door in de grote Aziatische supermarkt in Nijmegen Dukenburg. Niet mijn gehele zaterdag en ook niet elke zaterdag – zo pathetic ben ik nu ook weer niet – maar aangezien ik na het sporten altijd langs het winkelcentrum fiets en op weekenddagen de supermarkt nog open is, breng ik maar wat graag een bezoekje.

Meestal koop ik niet meer dan mijn favoriete (Iraanse?) dadels, maar ik maak altijd een kleine omweg. Ongeveer in het midden van de winkel, tegenover de diepvries, ligt namelijk het Amerikaanse gangpad, ongeveer twee à drie meter lang (die ruimtelijke inschattingen zijn niet mijn sterkste punt), en daar sta ik even stil.

Golden protein Oreos | Freud and Fries

Laatst stuurde ik mijn Amerikaanse penvriendin (jazeker, ik heb nog een echte “ouderwetse” penvriendin naar wie ik echte “ouderwetse” brieven schrijf) een foto (gewoon via Facebook overigens) van de schappen en ze lag helemaal dubbel.

Peter Pan en Jif peanut butter, marshmallow fluff, Hershey’s, Nerds, allerlei soorten Pringles, Cheese Balls, Mike Ike en Oreos, mini, normaal en aardbei. “Lol, it’s almost entirely junkfood,” was haar reactie. Ja maar, dat is basically zoals wij jullie Amerikanen zien.

That’s so sad. But kind of true.”

Golden protein Oreos | Freud and Fries

En toch, in alle tijd dat ik in Amerika heb gewoond en gereisd heb ik geen junkfood aangeraakt. Ik ben nooit naar de McDonalds geweest, heb geen burger gegeten bij Wendy’s of een pizza bij you-name-it. Ik haalde braaf mijn groente en fruit en brood en wat al niet meer in de supermarkt, ik kreeg zelfgemaakte guacamole en verse salades van mijn (achter)tantes en kocht noten bij de Whole Foods.

Meestal heb je gewoon de keuze namelijk. Meestal heb jíj gewoon de keuze. Wat je dan doet, is ten tweede.

Mijn huisgenootjes klaagden over aankomen door Amerikaans voedsel. Maar het is niet het Amerikaanse voedsel waardoor je aankomt, het zijn jouw keuzes die bepalen of je gewicht verliest of “wint” of gelijk blijft. Jij bepaalt uiteindelijk wat je in je mond stopt.

En dat is dus junkfood.

That’s so sad. But kind of true.

Golden protein Oreos | Freud and Fries

De uitdaging zie ik dan in het maken van “junkfood” (hoewel we er allemaal over eens kunnen zijn dat Oreos natuurlijk gewoon tot het gezonde en zeer gangbare voedsel behoort) met een hogere eiwitwaarde. Waarom? Omdat ik met Freud and Fries nu eenmaal op zoek ga naar eiwitrijkere versies van bekende (en onbekende) recepten.

That’s not sad. But kind of true.

Golden protein Oreos
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 21
Golden Oreos smaakte nog nooit zo goed, beseffend dat het ook nog eens 4 gram eiwit bevat per koekje!
Wat heb je nodig
Koekjes
Vulling
 • 44 gram (4 el) geurloze, gesmolten kokosolie
 • 56 gram Whey Perfection (bijv. Vanilla, ik gebruikte zelf Lemon Ice omdat ik geen vanille in huis had)
 • 30 ml (2 el) ongezoete amandelmelk
Wat moet je doen
Koekjes
 1. Meng alle droge (eerste vijf) ingrediënten samen.
 2. Voeg hieraan alle natte (volgende vier) ingrediënten toe. Afhankelijk van de whey die je gebruikt (kan zelfs per smaak verschillen) heb je iets meer of minder amandelmelk nodig. Je kunt natuurlijk altijd wat extra Ultra Fine Oats toevoegen als het geen goede samenhangende bal deeg wordt.
 3. Kneed alles samen tot een stevige bal en rol vervolgens met een deegroller goed dun uit.
 4. Gebruik een grote dop of ronde koekjesvorm om de Oreos uit te snijden. De restanten kun je weer opnieuw uitrollen en zo door tot je voldoende rondjes hebt. Ik had in totaal 42 rondjes wat dan 21 Oreos maakt.
 5. Plaats de Oreo helften op een bakplaat bedekt met bakpapier. Het is niet nodig deze in te sprayen.
 6. Bak in de oven op 150ºC zo'n 8-10 minuten, tot de koekjes licht beginnen te verkleuren.
 7. Haal uit de oven en laat buiten de oven (het liefst nog even op de bakplaat) afkoelen.
Vulling
 1. Meng de gesmolten kokosolie, whey en melk tot een geheel. Maak dit mengsel niet te ver van tevoren want als het afkoelt wordt het te hard om te smeren.
 2. Besmeer de helft van de afgekoelde Oreo helften met de vulling en plaats hierop de andere helft. Laat even opstijven in de koelkast.
Serving size: 1 Calorieën: 81 Vetten: 5 Koolhydraten: 6 Eiwitten: 4
Extra
Cal: 1.694 v/k/e: 100g, 119g, 86g.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!


Dit vind je misschien ook wel lekker…

Reuzekoek

Hazelnootkoekjes

hazelnut-butter-cookies-freud-and-fries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: