Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining voor vrouwen | Freud and Fries

Elke dag hijs ik me in mijn roze sportpakje, compleet met bijpassende roze schoentjes om een halfuur met mijn roze dumbbells te spelen. Soms ga ik naar de sportschool en doe daar een lesje krachttraining speciaal voor vrouwen. Ik wil namelijk niet big and bulky worden maar slim and toned. Dus kan ik niet meedoen in het krachthok maar volg ik een speciaal op mij aangepast programma. Ik drink overigens ook niet de échte protein shakes maar heb mijn eigen vrouwenblend. Want pak ik de verkeerde shake, dan verander ik in een blanke hulk. Ja, dat wil ik niet hè.

Krachttraining speciaal voor vrouwen. Eiwitpoeders speciaal voor vrouwen. Are you kidding me?

Krachttraining voor vrouwen | Freud and Fries

Voordat ik zelf een gewicht had aangeraakt had je me misschien wel kunnen overtuigen dat krachttraining enkel en alleen voor mannen was. In het krachthok zou ik me niet wagen. Ja, stel dat ik big and bulky werd. Maar in this time and age verdwijnt langzaamaan gelukkig wel het taboe dat het ijzer alleen voor de man is en de vrouw maar beter met haar roze lichtgewicht dumbbells kan gaan aanklooien. De wereld van de fitgirl, zoals het meisje dat steeds fanatieker aan het sporten is en haar lichaam probeert te shapen heet, wordt groter en groter en steeds meer meisjes en vrouwen posten hun #fitgirl.

#strongisthenewskinny #strongisthenewsexy

Maar is er dan ook een krachttraining SPECIAAL VOOR VROUWEN? Mag je je als vrouw alleen wagen aan de lessen en cursussen speciaal voor vrouwen? Is er een verschil en is het nodig?

Het antwoord is simpelweg nee. De man heeft spieren. De vrouw heeft spieren. De man heeft vet. De vrouw heeft vet. De ontwikkeling van onze spieren gebeurt op dezelfde wijze en we verbranden vet door een calorietekort. De basisfysiologie is hetzelfde voor man als vrouw.

Toch kan het beeld van de gespierde bodybuilder je afschrikken wanneer je je verdiept in de wereld van krachttraining. De gespierde man maar ook de vrouwelijke spierbundel aan wie je al gauw denkt wanneer het gaat over het tillen van gewichten. “Je wordt toch niet zo’n échte bodybuilder hè?” is de vraag die ik krijg wanneer ik vertel wat ik graag in mijn vrije tijd doe. Alsof ik opeens wakker word met een brede kaak en massive shoulders.

Nee, je wordt niet ineens big and bulky. Niet zolang je geen spuiten in je arm zet om je testosteron te verhogen. Niet zolang je flink aan het bulken gaat (boven je onderhoud eten, dus continu meer eten dan je lichaam nodig heeft op een dag) want vaak vooral leidt tot een ietwat hoger vetpercentage en met geluk een flinke spiergroei.

Testosteron

Testosteron is een geslachtshormoon. Een mannelijk geslachtshormoon, androgeen, om precies te zijn. Testosteron wordt aangemaakt in de bijnieren (voor zowel mannen als vrouwen) en in de teeltballen (alleen bij mannen uiteraard). Bij vrouwen wordt het ook in de eierstokken aangemaakt. Het testosteron is veel hoger bij mannen dan bij vrouwen. Bij mannen zou er zo’n 7 mg per dag worden aangemaakt, bij vrouwen is dit slechts 1-2 mg. De hoeveelheid testosteron bij mannen is gemiddeld zo’n 7 keer hoger dan bij vrouwen; dit is zelfs nog hoger, namelijk tot zo’n 20 keer, door het snellere metabolisme van de man.

Testosteron heeft meerdere functies voor het lichaam (testosteron zorgt er bijvoorbeeld voor dat een embryo zich ontwikkelt tot een jongetje en doet de stem veranderen in de puberteit) waaronder ook de groei van de spieren. Aangezien vrouwen al zo laag testosteronniveau hebben, is het enorm moeilijk voor vrouwen om spieren te ontwikkelen. Dit is al moeilijk voor mannen om flink ontwikkelde spieren te krijgen; voor vrouwen is het al helemaal veel werk. De enorm gespierde vrouwelijke bodybuilders krijgen dan ook vaak testosteron toegediend en zien er om die reden vaak ook veel mannelijker uit (dat doet het testosteron nu eenmaal).

Geen mini-hulk

Krachttraining is dus wel degelijk voor vrouwen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je plots in een mini-hulk verandert. Daarvoor zul je werkelijk uren en uren, vrijwel alle dagen van de week, moeten trainen, en zelfs dan moet je nog hormonen toegediend krijgen.

Maar als jij aan krachttraining wilt beginnen, ga dan niet voor “krachttraining voor vrouwen”. Hoewel ik het absoluut goed vind dat de term “krachttraining voor vrouwen” in ieder geval zorgt voor meer bewustzijn: het besef dát vrouwen inderdaad aan krachttraining kunnen doen, is het onzin onderscheid te maken tussen de man en de vrouw bij krachttraining. Draag jij graag je knalroze sportshirt bovenop je korte roze sportbroek en je paars met roze Asics (ja, die schoenen hierboven zijn gewoon van mij), be my guest, maar laat alsjeblieft je roze 1-kilo dumbbells achter in de kast liggen. Echt, als je serieus aan de gang gaat met krachttraining voelen die dumbbells binnen de kortste keren zo zwaar als mijn portemonnee na een dagje in een enorme boekenwinkel (en dan bedoel ik licht, vederlicht).

Laat je vooral niet intimideren door mannen die staan te zwaaien met enorme gewichten. Ook zij zijn ooit begonnen.

En als je eenmaal serieus aan de slag gaat is een goede voeding ook van groot belang. Mag je niet meer snoepen? Ja zeker wel! Daarvoor ben je hier toch? 

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *