How to ♡ Pancake styling

Pancake Sunday | Freud and Fries

❝Just eat your goddamned pancakes.

Vorig weekend bevond ik me bij mijn opa en oma. Niet echt, natuurlijk, want ik stond in een enorme keuken ergens in de buurt van Utrecht. Het was alweer lang geleden dat ik pannenkoeken had gebakken, too be honest with you, ik ben er helemaal niet zo gek op.

Bij mijn opa en oma thuis, vroeger, mochten we altijd kiezen tussen pannenkoek of friet, tot mijn ouders daar een stokje voor staken “want ze kunnen ook gewoon normaal eten hoor.” Thuis aten we nooit zo vaak pannenkoek want mama hield er niet van om op een zondag met die vette meuk in de keuken te staan. Maar de geur van die vette meuk doet me nog altijd watertanden.

En zo stond ik vorige week zondag in een enorme keuken ergens in de buurt van Utrecht, watertandend.

Na de eerste twee “test”-pannenkoeken, je weet wel, die dingen die nooit helemaal perfect zijn omdat de boter nog niet goed gesmolten is of nog niet gelijkmatig over de bodem verdeeld, volgden er kleine perfect ronde pannenkoekjes, keer op keer. Drie dikke stapels lagen klaar.

Pancake Sunday | Freud and Fries

Eerlijk gezegd doe ik meestal niet aan food styling. Dat kan natuurlijk niet, als self-proclaimed food blogger. Maar ik ben een beetje laks erin geworden, soms. Het is vooral een kwestie van tijd en die heb ik niet. Ik vind het namelijk wel enorm leuk.

Spelen met voedsel, dat deed ik ook in de tijd dat ik werkte in de keuken van een bejaardentehuis – of ouderenappartementencomplex eigenlijk, want het was net een tikkeltje chiquer. Mix & match. Of iets minder match. Vooral mix.

Bloggen is vooral een hobby en de laatste tijd heb ik voor mijn gevoel niet zoveel tijd meer voor mijn hobby. Dus met een simpele witte ondergrond en mijn eten op een bordje neem ik genoegen.

Terwijl ik het zo leuk vind. Raar eigenlijk.

Pancake Sunday | Freud and Fries

Ik besef het wanneer ik ananas op pannenkoek stapel, en pannenkoek op ananas. I like this. Stukje kiwi ernaast, kokossnippers erover. Pannenkoekjes wat verplaatsen op het bord om een halve kiwi erbij te presenteren. Ik ben in mijn element. Nu nog een plekje om de boel neer te zetten. Honden uit de buurt houden (maar ze zijn minder geïnteresseerd dan mijn katten zouden zijn. Loki had nu al een halve pannenkoek tussen z’n tanden gehad).

Pancake Sunday | Freud and Fries

Food styling hoeft niet moeilijk te zijn.

Ik heb een enorme kast (je weet wel, zo’n 25-vaks van de IKEA) in mijn woonkamer staan met duizend-en-één serviesstukken. Vaak één bordje, schoteltje, kopje uit een hele serie, want – hall0  ik hoef het immers niet te gebruiken voor een gedekte tafel. Ik ging eens naar een rommelmarkt om wat nieuw servies te verzamelen en heb een bepaald kopje niet gekocht omdat ik het alleen in het setje kon kopen. Lekker koppig ook.

Maar eigenlijk heb je qua food styling niet heel veel nodig. Goed licht (het liefst daglicht, maar ik gebruik ook wel eens mijn daglichtlamp. Al is dat – buiten in de winter – een onnodige uitgave), een simpel bordje en een basic achtergrond. We gingen op zoek naar een leuke achtergrond, plankjes, plaatjes, maar uiteindelijk was het voldoende om een snijplank tegen de muur te zetten. It’s that simple.

Pancake Sunday | Freud and Fries

Spelen met voedsel.
Knoeiboel.

Lijkt dit op een natuurlijk scenario?

Dat was het wel. Sort of. Ik wilde iets speels doen met gesmolten pindakaas en chocolade. Een paar klodders hier en daar. Natuurlijk viel het niet in perfecte dunne sliertjes over de plaat maar belandden er dikke klodders over de pannenkoek en lepel. Eigenlijk toch weer perfect geplaatst. De pindakaas was alweer wat gestold (of harder geworden, of wat?) dus viel ook als dikke regendruppels over het eten.

Ik ben als een klein kind in de keuken. Zandkastelen bouwen en zandkoekjes bakken. Creativiteit en fantasie. Met een tikkeltje professionaliteit.

VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!


Met natuurlijk wat pannenkoekrecepten…

Mocha pancakes

Mocha Pancakes met Chocolade Drizzle | Freud and Fries

Fluffy American pancakes

Bananensplit pannenkoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *