5x low-carb recepten

Low carb recepten | Freud and Fries

Koolhydraten. De brandstoffen van ons lichaam. Wist je dat onze hersenen de voorkeur geven aan koolhydraten wanneer het aankomt op energievoorziening? Hoewel je ook uit vetten je energie kan halen (en heel zeldzaam – denk aan hongersnood – uit eiwitten), gaat de weg via koolhydraten het snelst en eenvoudigst. Mijn advies is dan ook zeker niet om laag in koolhydraten te gaan zitten. Het moge duidelijk zijn dat ik geen fan ben van diëten of andere strenge restricties van een (of meerdere?!) voedingsstoffen.

Toch zijn er momenten dat je low-carb zou kunnen gaan. Wanneer je aan het cutten bent, wordt als eerste geschrapt in de koolhydraten. Eiwitten blijven gelijk – je wilt immers spieren behouden, toch? – en koolhydraten gaan wat omlaag. IFBB-atleten proberen in hun laatste days out flink laag te gaan in hun koolhydraten, ook wel bekend als de carb depletion. Als je tijdelijk wat droger wilt staan, kun je ook wat koolhydraten skippen (als je de avond voor je op de weegschaal gaat staan veel carbs eet zul je de volgende dag ook merken dat je meer vocht vasthoudt en dus zwaarder weegt). En verder heb ik nog vriendinnetjes die juist bij een low carb leefstijl zweren (denk: keto).

Wat jouw reden ook is dat je hier terecht bent gekomen (of wellicht was het puur toeval), ik heb een lijstje met een aantal low carb recepten zoals je hier op Freud and Fries kunt vinden!

Low carb pizza

Ultra low carb pizza | Freud and Fries

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, jou met de neus in de boter te laten vallen en alle aandacht te trekken… pizza! Wat mij betreft het meest geniale idee ooit. Cloud bread kende je misschien al wel en dit is een variatie erop. Heerlijk met flink wat kaas (ook low carb) en vette worstplakjes. YUM!

Het recept vind je hier. Zonder toppings: cal: 306; v: 22g, k: 3g, e: 29g, vez: 2g.

Low carb protein fluff

Salted caramel protein fluff | Freud and Fries

Nu is protein fluff van zichzelf al vrij laag in koolhydraten – vrij laag in alles dus allicht ook in koolhydraten, ja – maar dit recept topped it off. Doordat bij deze fluff geen fruit is toegevoegd heb je enkel de koolhydraten afkomstig uit je eiwitpoeders en karnemelk. Vrijwel nihil dus!

Het recept vind je hier. Cal: 129; v: 1g, k: 6g, e: 24g, vez: 3g.

Low carb buns

Low carb lijnzaadbroodjes | Freud and Fries

Hamburgerbroodjes gemaakt zonder meel of gist? Ja zeker, dat kan! Lijnzaad is hier het magische ingrediënt dat ervoor zorgt dat het net is alsof je een broodje hebt. Boordenvol vezels, vetten maar enorm laag in koolhydraten. Het ideale keto-voer.

Het recept vind je hier. Totaal: cal: 584; v: 47g, k: 8g, e: 31g, vez: 17g.

Low carb cake

Protein fluff cake | Freud and Fries

De basis van deze cake heeft veel weg van cloud bread, maar is het toch weer niet. Eigenlijk is dit een soort angel food cake maar dan zonder meel te gebruiken. Gemaakt met opgeklopt eiwit en eiwitpoeder voor de smaak en net iets meer stevigheid. Extra lekker met je eigen zelfgemaakte protein fluff erop!

Het recept vind je hier. Cake: cal: 202; v: 1g, k: 3g, e: 40g, vez: 1g.

Low carb pasta

Shirataki noodles | Freud and Fries

Kende je de shirataki noodles al? Je hebt noodles, spaghetti en rijst (of udon, zoals hierboven op de foto). Ik koop tegenwoordig mijn pakjes bij de Action voor slechts €0,99! Ideaal als je graag pasta wilt bij je maaltijd maar toch je carbs laag moet houden. Shirataki smaakt niet zoals je gewend bent van pasta maar met een beetje goede bereiding kun je er best van genieten!

Tips vind je hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *