Er zijn best wat dingen die ik mis uit mijn jeugd.
Ongegeneerd met mijn nichtje spelen dat onze Pokémon-knuffels levende wezens waren. De boomhut bij het keukenraam van opa en oma waar we pallets en balken naartoe sleepten en ieder zijn eigen plekje had. Fantaseren dat Gohan opeens uit de lucht gevlogen kwam en voor mijn neus stond (hoop ik nog steeds). Mijn naam op de rand van het soepbord leggen met lettervermicelli (maken ze die überhaupt nog?). Fluisterende gesprekken op de slaapkamer met mijn neefjes die altijd te luid werden zodat oma beneden aan de trap riep dat we nu echt moest gaan slapen. Als een malle racen op de steps en fietsjes rond het huis. Muziek opnemen op een cassettebandje. Elke dag weer een gloednieuwe aflevering van Pokémon. En zoeken naar chocolade paaseieren door mijn ouders verstopt.
Wanneer het buiten te koud was waren de eieren verstopt in de kamer en keuken. Zo snel mogelijk zoeken zodat je zoveel mogelijk eitjes had. Gegarandeerd dat er eentje lag tussen de bladeren van de hangplant bij het raam.
Behalve eieren verstoppen had mijn familie geen echte paastradities. Misschien ben ik het vergeten, maar zover ik me kan herinneren werd er geen paasontbijt of paasbrunch georganiseerd. We aten misschien die bewuste ochtend wel een gekookt eitje bij het ontbijt en de tafel was gedekt een vrolijk geel tafellaken maar dat was het al de hele week. Standaard kwamen elk jaar weer de minikuikentjes, stoffen eieren en overige paasversiering tevoorschijn. Op de schouw stond een vaas met krullende paastakken vol kleine paaseitjes.
Maar tradities moeten ooit beginnen. En dus maak ik dit jaar zelf scones met jam. Dat kun je natuurlijk het hele jaar door doen maar past perfect bij Pasen. Maak de jam de dag van tevoren en bak de scones op de ochtend zelf: warm zijn ze het lekkerst.
Wat is perfecter voor het Paasontbijt dan verse zelfgebakken scones met een eveneens zelfgemaakte pruimenjam? Twee simpele recepten in één voor een sublieme maaltijd.
Zeef bloem en bakpoeder samen. Voeg hieraan het zout toe en meng goed met een garde. Maak een kuiltje.
Meng apart hiervan de karnemelk, yoghurt en kokosolie en giet vervolgens in het kuiltje waarbij je met een mes steeds door het deeg roert. Roer tot volledig gemengd maar niet meer dan nodig.
Besprenkel je werkblad of bakmat en je handen met wat bloem en kneed kort het deeg tot het aan de buitenkant niet meer plakkerig is. Plaats op je bakplaat in een cirkel. Druk wat plat tot zo'n 2-3 cm.
Trek met een deegsnijder/mes kruislings lijnen over het deeg om het in 8 driehoekjes te verdelen. Je hoeft dit niet helemaal door te drukken, het gaat erom dat er lijnen zichtbaar zijn.
Bak de scones zo'n 25 minuten in de oven op 220ºC (hete lucht) of tot lichtbruin en krokant van buiten en gaar van binnen. Snijd in stukken en serveer eventueel met jam (zie hieronder).
Voor de jam
Was, halveer en ontpit de pruimen. Plaats in een kleine steelpan.
Breng de pruimen langzaam aan de kook (medium temperatuur). Roer ondertussen steeds en prak af en toe met een vork of met een pollepel de pruimen. Je zult merken dat de pruimen sowieso uit elkaar vallen en de velletjes zich wat oplossen. Je kunt ervoor kiezen om de vellen te verwijderen; ik heb ze in de jam gelaten.
Laat de pruimen zo'n 5 minuten koken. Voeg eventueel naar smaak, indien de jam niet zoet genoeg is, nog wat zoetstoffen toe. Ik heb zo'n 10 druppels stevia toegevoegd.
Voeg dan het chiazaad toe en roer goed. Laat nog 1 minuut opstaan en neem van het fornuis. Laat ongeveer 10 minuten afkoelen zodat de jam al wat kan indikken.
Giet de jam in een weckpot en laat volledig afkoelen en indikken in de koelkast.
* In plaats van patentbloem + bakpoeder zou je ook 300 gram zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken. Hieraan hoeft dus geen bakpoeder meer toegevoegd te worden.
Opmerking 1: De bereidingstijd en kook-/baktijd betreffen beide gerechten.
Opmerking 2: Eén portie betreft een scone met 15 gram pruimenjam (totaal = +/- 450 gram).
Wat mis jij uit je kindertijd?
WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: