Toen ik jong was werd ons brood altijd gehaald bij de bakker in het dorp. Zakken fijn volkoren gingen er bij ons in de week doorheen. Op zondagochtend was er het speciale momentje dat we witte puntjes aten, belegd met boter en kaas of hagelslag. Of met een dikke laag pindakaas natuurlijk.
Soms hadden we afbakbroodjes of rolde mama jam en plakjes kaas in van die Danerolles croissantjes. Dat waren de extra speciale momenten: met warme Duitse broodjes en pistoletjes in de ronde rieten mandjes in het midden van de tafel, en croissantjes waarbij je het ene moment een mond vol zoetigheid had of er juist een dikke kaassliert tussen je tanden hing.
Nu haalt mijn moeder elke zaterdagochtend donkerbruine pistolets en kaasbroodjes met pompoenzaad bij de supermarkt. Het komt niet meer vaak voor dat ik een zaterdagavond, wanneer de broodjes nog op zijn hun verst zijn, bij mijn ouders aan tafel schuif. Maar ook wanneer de heerlijke luxebroodjes op tafel staan, neem ik altijd wel een of twee stukken knäckebröd.
Er is iets aan dat krokante dat elk beleg net iets beter doet smaken. Die bite, het knarsen van de brokken tussen je tanden, het nootachtige van de zaden en pitten. Dit dunne knäckebröd is heerlijk met divers soort beleg, maar ik kies uiteraard voor cottage cheese! (Ik heb misschien wel een obsessie met cottage cheese)
Dit is niet het originele knäckebröd-recept, zoals Wasa bijvoorbeeld gebruikt – met roggemeel en gist – maar minstens zo gezond.
Dus begin je (mid)dag goed met een zelfgemaakt stuk knäckebröd!
Meng de zaden, pitten en het meel in een grote kom.
Voeg hieraan de kokosolie en het water toe. Roer en kneed tot een geheel.
Zet zo'n 30 minuten in de koelkast tot het wat minder plakkerig is.
Rol met een deegroller uit tot een dun deeg (maak eventueel twee ballen) en snijd in rechthoeken. Ik gebruikte de vorm van LU Cracottes; mijne waren 10,5 x 5,5 cm en ik haalde 18 stuks uit het deeg.
Bak 50 minuten in de oven op 150ºC (hete lucht). Haal direct uit de oven om te voorkomen dat de crackers aanbranden.
Ik vind ze heel lekker, hoewel de geur niet echt groots was.
Ze waren prima gelukt met het recept zoals beschreven.
De mijne zijn behoorlijk dik gebleven zodat ik er maar 9 uit het recept kreeg. Dat uitrollen was me dus niet zo goed gelukt. De volgende keer probeer ik het uit te rollen als pastadeeg, met mijn pastamachine. Hopelijk werkt dat goed.
Leuk om te horen dat ze, ondanks de geur dan, goed bevielen, Steven! Ben overigens wel benieuwd waar ze dan naar roken, ik kan me zelf niet meer herinneren dat de geur zo tegenviel! En dat lijkt me wel handig, zo’n pastamachine. Ik hoop ook voor je dat ze dan goed eruit komen! Laat je het me weten? 😉
dankjewel voor je recept dat o.a. ontgeurde en daardoor voor je gezondheid gevaarlijke kokosolie bevat. Daarom wil ik graag het volgende met je delen. Ontgeurde kokosolie is van ranzige kokosnoten gemaakt. Om de ranzige geur en smaak te maskeren wordt deze ontgeurt. Een chemisch organisch proces vergelijkbaar met hoe transvetten gemaakt worden. En de schadelijkheid van transvetten is inmiddels wel bekend.
Nog veel bakplezier. Ik ga je recept proberen met extra vierge koudgeperste kokosolie. Mijn ervaring is dat de smaak en geur nauwelijks aanwezig is na t bakken.
Dank je voor je reactie! Wat je zegt klopt niet helemaal. Ja, er is inderdaad kokosolie die wordt ontgeurd m.b.v. chemische stoffen (bijv. hexaan), maar er is ook kokosolie die wordt ontgeurd door middel van waterdamp. Bij dat laatste gaan er wat voedingsstoffen verloren, maar het is niet per se ongezond.
Maar het staat je (en ieder ander) uiteraard helemaal vrij om de ontgeurde kokosolie hier te vervangen voor extra vierge kokosolie! Ik wissel zelf ook nog wel eens tussen het een of het ander.
Jij ook veel bakplezier, ik hoop dat het knäckebröd je smaakt!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Ik vind ze heel lekker, hoewel de geur niet echt groots was.
Ze waren prima gelukt met het recept zoals beschreven.
De mijne zijn behoorlijk dik gebleven zodat ik er maar 9 uit het recept kreeg. Dat uitrollen was me dus niet zo goed gelukt. De volgende keer probeer ik het uit te rollen als pastadeeg, met mijn pastamachine. Hopelijk werkt dat goed.
Leuk om te horen dat ze, ondanks de geur dan, goed bevielen, Steven! Ben overigens wel benieuwd waar ze dan naar roken, ik kan me zelf niet meer herinneren dat de geur zo tegenviel! En dat lijkt me wel handig, zo’n pastamachine. Ik hoop ook voor je dat ze dan goed eruit komen! Laat je het me weten? 😉
Hai Monique,
dankjewel voor je recept dat o.a. ontgeurde en daardoor voor je gezondheid gevaarlijke kokosolie bevat. Daarom wil ik graag het volgende met je delen. Ontgeurde kokosolie is van ranzige kokosnoten gemaakt. Om de ranzige geur en smaak te maskeren wordt deze ontgeurt. Een chemisch organisch proces vergelijkbaar met hoe transvetten gemaakt worden. En de schadelijkheid van transvetten is inmiddels wel bekend.
Nog veel bakplezier. Ik ga je recept proberen met extra vierge koudgeperste kokosolie. Mijn ervaring is dat de smaak en geur nauwelijks aanwezig is na t bakken.
Mvg Eileene
(medisch bioloog, PhD en bakgek)
Hey Eileene,
Dank je voor je reactie! Wat je zegt klopt niet helemaal. Ja, er is inderdaad kokosolie die wordt ontgeurd m.b.v. chemische stoffen (bijv. hexaan), maar er is ook kokosolie die wordt ontgeurd door middel van waterdamp. Bij dat laatste gaan er wat voedingsstoffen verloren, maar het is niet per se ongezond.
Maar het staat je (en ieder ander) uiteraard helemaal vrij om de ontgeurde kokosolie hier te vervangen voor extra vierge kokosolie! Ik wissel zelf ook nog wel eens tussen het een of het ander.
Jij ook veel bakplezier, ik hoop dat het knäckebröd je smaakt!
Groetjes,
Monique