Onze nationale feestdag heeft eigenlijk al jaren geleden zijn glorie verloren.
Voor mij dan.
Sinds 2014 eigenlijk, toen Koninginnedag verplaatst werd naar 27 april en voortaan Koningsdag heette. Niet omdat ik een hekel heb aan een (of specifiek, onze) koning, maar Koning(inne)dag stond voor mij en mijn familie jarenlang gelijk aan mijn broertje’s verjaardag. Het was op die dag altijd dubbel feest. Niet alleen waren er ‘s ochtends de Oranjespelen op het voetbalveld in ons dorp, inclusief koekhappen, maar in de middag kwam de hele familie langs en waren er taart en hapjes.
Dat werd wel even anders na 2014 – alhoewel ik moet bekennen dat mijn broertje al lang daarvoor zijn verjaardag niet meer zo uitgebreid vierde en ik op dat moment ook geen idee had of die Oranjespelen nog altijd een ding was.
Zelf ga ik zelden naar de grote feesten tijdens Koningsdag (wat een drukte) en draag ik al helemaal geen oranje (wat een kleur). Dus je kan zeggen dat Koningsdag voor mij niet zoveel betekenis heeft, behalve dat mijn stad opeens gevuld is met enorme massa’s en ik met een beetje pech de geluiden uit de stad kan horen. Maar tompoucen… I can live with those.
Ik maakte afgelopen weekend deze oranje tompoucen en ze waren natuurlijk binnen no time verdwenen!
Klop de eierdooiers, vanille aroma, agar agar Xylitol, whey en ongeveer 25 gram van de Skyr/Griekse yoghurt op tot een glad geheel.
Zet ondertussen een pannetje op met de overige Skyr en breng op medium temperatuur nét aan de kook. Blijf goed roeren om te voorkomen dat de yoghurt gaat schiften.
Voeg voorzichtig, terwijl je steeds blijft roeren, de opgewarmde yoghurt in beetjes toe aan het eiermengsel (ongeveer 5 min).
Giet het mengsel weer terug in het pannetje en verwarm opnieuw. Blijf steeds roeren terwijl het mengsel indikt (om velletjes te voorkomen).
Laat het mengsel, wanneer het de gewenste dikte heeft bereikt, afkoelen zodat het nog verder indikt. Blijft steeds doorroeren (ongeveer 10 min totaal)
Voor het deeg:
Zet ondertussen de oven aan op 225ºC (conventionele oven).
Leg het bladerdeeg klaar en snijd doormidden. Maak met een vork gaatjes en maak een beetje nat.
Bak het bladerdeeg in ongeveer 12 minuten tot goudbruin en gerezen.
Voor de topping:
Meng 40 gram poedersuiker met water en de kleurstof. Mix tot een goede kleurcombinatie. Voeg dan nog het laatste beetje poedersuiker toe om de gewenste dikte te bereiken.
Voor de tompoucen:
Bedek de helft van je gerezen bladerdeeg met de topping.
Vul een spuitzak met de vulling en spuit op de onderkantjes van het bladerdeeg. Plaats de bovenkant op de vulling en KLAAR!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: