Personal Body Plan ♡ Week 3

Personal Body Plan | Freud and Fries

Hulp vragen, is dat een zwakte of een kracht?

Een kracht, zegt de Verstandige Ik, iedereen zou om hulp moeten vragen wanneer nodig. Je kunt nu eenmaal niet alles alleen en dat MAG. Daarvoor zijn je familie en vrienden toch. We raise each other up. Jij zou een ander toch ook helpen wanneer die down is?

Een zwakte, zegt de Dagelijkse Ik, iedereen mag om hulp vragen maar ik níet. Je gaat anderen toch zeker niet lastig vallen met jouw pietluttige probleempjes? Wie zit daar nou op te wachten? Je moet het zelf kunnen, laat zien dat je zelfstandig kunt handelen.

Talk about different standards.

Leren hulp te vragen

Afgelopen week was een week van pieken en dalen. Niet eens per se wat betreft mijn Personal Body Plan, dat liep gewoon maar door, maar wel wat betreft mijn eigen leven. Wat vervolgens invloed heeft op mijn Personal Body Plan want ik ga slechter eten en spring de ene keer uit bed en de andere keer… nee, spring ik nog steeds uit bed. Want als ik iets heb geleerd is het wel dat je hulp kunt en MAG vragen.

Mijn Verstandige Ik en mijn Dagelijkse Ik worden steeds meer één. Dus waar ik eerst dacht “ik doe dit alleen, ik deal hier zelf wel mee,” vindt er een verschuiving plaats naar het daadwerkelijk aanspreken van iemand en mijn gedachten en gevoelens verwoorden. Best een grote stap, al zeg ik het zelf, voor het meisje dat altijd haar eigen boontjes moest en wilde doppen.

Het gewoon doen

Niet dat het zo van 1, 2, 3 ging. Het kostte me een halfuur en herhaaldelijk zinnen bedenken hoe ik mijn verhaal zou beginnen.

Sorry dat ik je lastig val maar…
Je hebt vast iets beters te doen, alleen ik…
Kan ik even bij jou komen klagen?
Als je misschien tijd hebt dan…
Oké, ik heb nu al honderd dingen getypt maar ik ga het gewoon zeggen. Ik voel me verdrietig.

En vervolgens kan ik ineens mijn verhaal doen, wordt er geluisterd en krijg ik erkenning, tips en advies. Precies waar mijn huilend hart en huilend hoofd behoefte aan heeft. Precies wat ik nodig had om even uit die dip te stappen. Precies wat ik nodig had om pessimisme te doen ontslaan naar optimisme. Precies op tijd.

Wees niet te streng voor jezelf

Mijn coach zegt: “wees niet te streng voor jezelf.” Als het één dag niet goed gaat, betekent dat niet dat het morgen ook niet goed gaat. Ze helpt me te zoeken naar het grijze tussen het zwart en wit. Ik ken mijn valkuilen (een beetje) maar er is nog altijd een discrepantie tussen weten en doen. Anders zou elke psycholoog een soort perfect wezen zijn dat nooit problemen had, want ze WETEN toch allemaal zo goed hoe het werkt?

Ja, niet dus. Je kunt nog zo goed weten hoe iets werkt, iedereen heeft zijn eigen struggles. Maar als je weet waar je tegenaan loopt kun je er wel mee aan de slag. Hulp vragen. Ik doe het niet graag, het kost me moeite, maar had ik het niet gedaan dan zat ik nu nog op de bank vol self-pity.

Hulp vragen. Soms móet je er wel om vragen want een ander kan jouw gedachten niet lezen. Ze komen vaak niet uit zichzelf, je zult het moeten aangeven. Uiteindelijk gaat het je helpen, maakt het je sterker.

Het maakte dat ik vandaag mijn bed uit vloog. Laat week vier maar beginnen, en hell yes (!), eindelijk weer benchen, squats en deadlifts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *