5 december – Het is donker. Mijn ouders, jongere broertje en ik zitten in de woonkamer, televisie te kijken. Een jaar of zeven ben ik, misschien acht. Gespannen, wanneer breekt het moment aan dat –
Plots is er een klop op de deur. Een zwarte hand verschijnt vliegensvlug in de deuropening en opeens regent het. Het regent pepernoten. Mijn broertje en ik zijn van twee brave kinderen veranderd in losgeslagen honden. Joelend, schreeuwend – of misschien juist stil, dat herinner ik me niet meer – duiken we onder banken, achter planten en vliegen over stoelen. Alles om de meeste kruidnootjes te verzamelen.
“Oh, kijk eens,” horen we mama ineens zeggen. “Er stonden allemaal pakjes bij de voordeur.” Met onze buit uitgespreid op tafel, luid knarsende tanden en zoetigheid in onze monden duiken we naar de volgende schat.
5 el ongezoete amandelmelk (kan iets meer of minder zijn)
Wat moet je doen
Maal het havermout zo'n 3-5 minuten (bijv. in een keukenmachine) tot het een fijn meel is. Mix dit meel vervolgens met de overige droge ingrediënten samen in een grote kom.
Voeg vervolgens de drie eetlepels kokosolie toe en mix opnieuw tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg dan de melk toe (ongeveer 5 eetlepels dus; je wilt in ieder geval een stevig en samenhangend deeg. Kneed het tot een bal.
Maak hieruit kleinere balletjes van ongeveer 5 gram. Dit hoeft je natuurlijk niet precies af te wegen maar het geeft wel het mooiste resultaat. Als het deeg nog wat aan je handen blijft plakken is het handig om een schaaltje water naast je te houden om af en toe je handen in te dippen. Vaak werkt het ook om het deeg even in de koelkast te laten rusten en afkoelen alvorens het te gebruiken. Plaats de pepernoten op een bakplaat en druk ze licht aan voor de beste pepernotenvorm.
Bak de pepernoten 45-55 minuten in de oven op 160ºC (hete lucht) en laat vervolgens in de oven afkoelen tot minstens kamertemperatuur.
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: