Loop ik weer eens achter de feiten aan? Had ik al een repertoire aan kerstrecepten moeten hebben, zoals de etalages inmiddels ook allang gevuld zijn met kerstmannen en nepsneeuw? Ik ben bang dat mijn planning niet zo strak is als menigeen food blogger. Dus hier komt ‘ie, NOG een Sinterklaasrecept. Ik zette vandaag namelijk een pepernoten cheesecake in de koelkast, made from scratch.
Tegelijkertijd is het ook een beetje opstandigheid van mijn persoontje. En de meeste mensen kennen dat gevoel ook wel, hoewel het altijd een beetje dubbel is. De eerste bladeren zijn nog niet van de bomen gevallen maar in de winkels komen de schappen vol pepernoten, chocoladeletters en het nieuwste speelgoed je al tegemoet. Je hoort mensen erover klagen (“nu al?”) terwijl ze vlug een familiezak tussen de overige boodschappen wegmoffelen. Voor de kinderen natuurlijk. Voor 5 december.
De week erop hetzelfde verhaal.
En nu Sinterklaas nog niet eens het land uit is wordt de kerstboom al getuigd, heeft de mijter alweer plaatsgemaakt voor de rode kerstmuts en hangen er kerstlampjes in de etalages waar een dag geleden nog kleurige Pieten aan touwen bungelden.
Voor mij kan er echter niets op tegen versgebakken pepernoten. De geur alleen al brengt me terug naar de vroege ochtenden dat mijn broertje en ik de trap afsnelden om te kijken of we iets in onze schoen zouden aantreffen, de suikerklontjes en het schaaltje water verdwenen waren en onze verlanglijstjes bij Sint en Piet bekend zouden zijn.
Deze pepernoten cheesecake is zowel uniek en nieuw als speciaal. Een heerlijke combinatie tussen cheesecake en pepernoten: perfect voor Sinterklaas alsook de rest van het jaar!
Volg eerst het recept voor de proteïne pepernoten volgens de link hierboven maar voeg nog een extra eetlepel amandelmelk toe. In plaats van pepernoten van het deeg te rollen neem je ½ van het deeg om deze uit te rollen tot een cirkel ter grootte van je springvorm te maken (ik gebruikte een springvorm van 16 cm doorsnee). Het overige deeg kun je gebruiken om eventuele gaten te vullen en van het overige deeg pepernoten te maken.
Plaats het uitgerolde deeg om de springvorm te bekleden (de bodem en ongeveer 2 cm van de rand.
Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 160ºC. De pepernoten kun je tegelijkertijd bakken (en laat je nog even in de oven staan terwijl je de cheesecake vulling in de bodem giet, je kunt het beste dan ook de cheesecake vulling klaarmaken in de 10 minuten dat de cheesecake bodem in de oven staat om zo min mogelijk temperatuur te verliezen).
Voor de cheesecake vulling
Maal eerst de cottage cheese in een blender of keukenmachine tot het glad is. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en mix goed.
Giet/schep de vulling in de bodem en plaats de overgebleven vulling eventueel in kleine ovenschaaltjes en bak het gehele recept (dus inclusief de pepernoten en extra cheesecake) nog 40 minuten extra op 160ºC. Laat dan volledig afkoelen en plaats in de koelkast tot moment van serveren.
** Voor de pepernoten cheesecake gebruikte is slechts 1/2 van het deeg en 2/3-3/4 van de cheesecake vulling. De voedingswaarde van 1 portie is dus gebaseerd op 1/8 van de taart (1 taartpunt) en niet het gehele recept.
WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: