Taart ♡ Gevulde speculaastaart

Gevulde speculaastaart | Freud and Fries

Het is zes uur ‘s avonds en ik sta klaar. Zwarte legging aan, veters van mijn roze Asics in een dubbele knoop. Handschoenen in de zakken van mijn winterjas weggestopt terwijl ik de trap afsnel om hopelijk nog op tijd te komen. Mijn racefiets staat klaar in de garage. Het is koud. Buiten is het nog kouder. Ik trek mijn sjaal nog verder over mijn hoofd en voel een rilling door mijn lichaam gaan.

Oké, ik denk dat we het maar gewoon gaan doen dan.

Vorige week nog kroop ik op dit moment in bed met mijn katten gekruld in mijn armen. Lekker warm… Maar nee, NIET AAN DENKEN! Ik ben nu toch al onderweg naar de hardlooptraining. Alleen, waarom is vandaag anders? Waarom zet ik vandaag wel door terwijl ik vorige week nog niet eens de deurklink aanraakte?

En belangrijker, hoe zet ik dit door?

Eenzelfde vraag heb ik mezelf gesteld toen ik aan mijn blog begon. En ermee bezig bleef. Die keer dat ik skeelers leende van de ouders van mijn oppaskindje zei papa dat ik maar beter geen eigen skeelers kocht. Hij wist dat het een tijdelijke hobby zou zijn, zoals de vele ervoor.

Toen ik na maanden nog steeds bezig was met mijn blog (ik begon mijn blog oorspronkelijk in juni 2014, destijds nog Engelstalig) kreeg ik dan ook het lichtelijk verbaasde compliment dat ik het zo goed doorzette. Wat niet wil zeggen dat er tijden zijn (geweest) dat ik dacht dat ik er maar beter mee kon stoppen. Wat wilde ik nu werkelijk bereiken?

Je moest eens weten hoeveel gerechten niet op de camera terecht zijn gekomen, hoeveel foto’s zijn verwijderd en zelfs hoeveel blog posts zijn weggestopt in mijn persoonlijk archief, mocht ik het nog eens opnieuw willen maken. En natuurlijk besef ik dat er vele blogs zijn die zoveel betere recepten hebben. Maar dit is ook mijn passie en mijn passie motiveert mij om te doen wat ik doe.

Passie maakt dat ik keer op keer weer de keuken induik, op zoek naar iets nieuws, op zoek naar iets wat nog niet eerder is gedaan, op zoek naar inspiratie die hopelijk vele anderen mag inspireren. Wat hopelijk JOU mag inspireren.

En zo is ook deze gevulde speculaastaart ontstaan: uit een passie.

Gevulde speculaastaart | Freud and Fries

 

Gevulde speculaastaart | Freud and Fries

Gevulde speculaastaart
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 16
Deze gezonde gevulde speculaastaart is ideaal voor de Sinterklaasavond, gevuld met een heerlijke amandelspijs en met een speculaasachtige koek.
Wat heb je nodig
 • 100 gram (1 cup) amandelmeel
 • 150 gram (8) medjool dadels
 • 4 el water
 • 180 gram (1 cup) sorghum meel
 • 143 gram (1 cup) rice protein powder
 • 9 gram (1 el) bakpoeder
 • 2 el speculaaskruiden of Koek- en Speculaaskruiden
 • 20 gram whey (bijvoorbeeld Impact Whey (My Protein) of Whey Perfection (Body en Fitshop))
 • ½ tl Xanthan Gum
 • ⅛ tl zout
 • 2 eiwitten (+ wat eigeel apart houden)
 • 70 gram (8 el) gesmolten kokosolie (bijvoorbeeld Coconpure kokosolie (My Protein) of Kokosolie Extra Virgin (Body en Fitshop))
 • 110 ml ongezoete amandelmelk
 • 12 gram (2 el) amandelschaafsel
Wat moet je doen
 1. Laat de dadels minstens een uur weken in een kommetje water (dit water staat los van de 4 eetlepels water in het recept).
 2. Maal ⅔ van de dadels (5½ dadel) met de amandelmeel en de 4 eetlepels water tot een pasta en plaats in de koelkast.
 3. Maal de overige dadels en de andere ingrediënten (op het amandelschaafsel na) tot een deegbal. Het eigeel moet je nog even apart houden omdat je dit later gebruikt.
 4. Maak twee ballen die je uitrolt ter grootte van de taartvorm die je gebruikt (ik gebruikte 24 cm). Als je liever een dikkere korst en vulling wilt kun je beter een kleinere vorm gebruiken (maar waarschijnlijk ook wat extra baktijd rekenen).
 5. Plaats de taartvorm ondersteboven op een lap van het deeg (gelegen op een bakmat) en draai om. Plaats hierop vervolgens de amandelpasta die je apart hebt gezet en vervolgens kun je voorzichtig de tweede laag deeg draperen.
 6. Gebruik een kwastje om de bovenkant in te smeren met het eigeel en strooi het amandelschaafsel er uiteindelijk overheen.
 7. Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven op 170ºC (hete lucht). Laat volledig afkoelen alvorens uit de vorm te halen en te serveren.
Serving size: 1 Calorieën: 190 Vetten: 9 Koolhydraten: 23 Eiwitten: 6
Extra
Cal: 3,039; v/k/e: 142g, 361g, 88g.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!


En nog meer taart…

Pepernoten taart

Pepernoten cheesecake | Freud and Fries-3

Nutella cheesecake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: