Dinner ♡ Spruitjes uit de oven met zoete spekjes

spruitjes-uit-de-oven-met-zoete-spekjes-freud-and-fries-1

Spruitjes leerde ik pas echt waarderen tijdens mijn vakantie in 2013. Daarvoor at ik ook wel eens spruiten – dat wil zeggen, ik tolereerde de gekookte groene mini-kooltjes die mama ons in de winter wel eens voorzette. Maar ze echt leren waarderen deed ik in Tampa, Florida. Tijdens de twee weken die ik daar verbleef in het appartement van Kade, de jongen die ik voor altijd zal blijven associëren met Lolita. Niet op een perverse, nee vooral in a good way. Dat was namelijk het boek dat ons in contact bracht, onze conversation starter.

Twee jaar later kwamen we bij toeval weer met elkaar in contact en in een soort impuls stelde ik voor om eens langs te komen. De eerste plannen voor wat mijn mooiste vakantie (tot nu toe?) zou zijn werden gemaakt.

Kade was, meer dan ik, een echte foodie, hij was dol op zijn eigen avondmaaltijden creëren, experimenteren in de keuken en “spelen” met messen. Om de zoveel dagen (niet zoveel dagen overigens) gingen we naar een of andere shabby-uitziende supermarkt met een enorme versafdeling. Ik heb werkelijk waar nog nooit zoveel groenten en fruit bij elkaar gezien (of zoveel wat ik niet kende). Kade en ik sloegen in en Kade kookte.

Echt, mannen die voor je koken, you touch me in my weak spot.

Waar ik niets anders kende dan gekookte spruitjes, schoof Kade ze de oven in en WOW, wat een smaak! Het klinkt misschien wat vreemd dat ik dat zelf nooit eerder had geprobeerd, maar bij thuis ging de oven alleen aan bij speciale gelegenheden of voor de Aardappel Anders schotel, to be honest.

Spruitjes uit de oven, you can carry me away, en zeker in combinatie met ham en een zoete jam… Dit is ideaal voor het kerstdiner maar why wait until Christmas?

spruitjes-uit-de-oven-met-zoete-spekjes-freud-and-fries-1


Spruitjes uit de oven met zoete spekjes
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 2
Wat heb je nodig
 • 500 gram spruitjes
 • Zout en peper
 • 200 gram hamblokjes (ik gebruikte die van de Lidl)
 • 60 gram (Light) abrikozenjam (ook deze van de Lidl)
 • Non-stick spray, bijvoorbeeld deze PAM Olijfspray
Wat moet je doen
 1. Verwarm de oven tot 220ºC en zet een bakplaat klaar met een stuk bakpapier.
 2. Maak de spruitjes schoon door de harde kontjes eraf te snijden, eventueel de buitenste blaadjes te verwijderen en kort te spoelen onder de kraan.
 3. Halveer de spruitjes en verdeel over de ovenplaat. Strooi wat zout en peper erover.
 4. Plaats in de oven en bak zo'n 25 minuten tot ze bruin beginnen te kleuren.
 5. Verwarm ondertussen een koekenpan tot deze goed heet is. Spray in met non-stick spray en voeg de hamblokjes toe. Bak tot bruin en enigszins crispy (zo'n 10 minuten).
 6. Schud de hamblokjes in een schaal en voeg de jam toe. Meng goed.
 7. Zodra de spruitjes klaar zijn kun je alles bij elkaar gooien zodat ook de spruitjes wat van de jam opnemen en voilà! Simpel en snel en enorm smakelijk!
Calorieën: 293 Vetten: 9 Koolhydraten: 21.5 Vezels: 0 Eiwitten: 26.5
Extra
Cal: 586; v/k/e/vez: 18g, 43g, 53g, 0g.

VOLG FREUD AND FRIES (EN MIJ) OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM!


Dit zijn echte dinner winners…

Pompoenpizza met courgette en rode biet

Pompoenpizza met courgette en rode biet | Freud and Fries

Bloemkoolpizza

3 reacties op “Dinner ♡ Spruitjes uit de oven met zoete spekjes”

 1. Marinka schreef:

  Heb dit recept al 2 x geprobeerd en ik vind het geweldig. Heb het ook mijn broer voorgezet toen hij op bezoek was en hij vond het heerlijk. Dat is weer eens iets anders dan gekookte spruiten of spruiten in witte saus zoals ons ma altijd deed.

 2. Daan schreef:

  Wat lekker! Hou niet zo van spruitjes maar dit is zeker het proberen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: