Herinner je je die keer dat je een pak koekje opentrok, even naar je computerscherm of de tv keek en het volgende moment in een lege verpakking greep?
Te vaak. Het gebeurt te vaak.
Ik haat lege verpakkingen. Ik haat het als mijn eten op is. Ik haat het als ik niet eens merkte dat ik het opat. Ik haat het als ik vergeet te genieten. Ik haat het als er geen koekjes in huis zijn.
Helaas, ik heb vandaag geen truc hoe je ervoor zorgt dat je een onuitputtelijke hoeveelheid koekjes bakt. Geen magie om uit het niets een pak koekjes tevoorschijn te toveren. Ook geen tips over hoe mindful te eten. Sterker nog, het is goed mogelijk dat je deze koekjes net zo gedachteloos opeet als een gekocht pak chocolate chip cookies.
Maar lucky you want dit zijn natuurlijk gezonde chocolate chip cookies. Geen suiker (wel honing), geen boter (wel olie en appelmoes). Mijn favoriete koekjes: koekjes zonder schuldgevoel. Daar geniet ik dan weer extra veel van. Keer tien.
Oké, vooruit, misschien dan toch een “truc”.
Gedachteloos eten
Gedachteloos eten reikt verder dan alleen het ongemerkt een pak koekjes leegeten. Het blijkt zelfs zo te zijn dat door patronen en gewoontes die we ontwikkelen het niet eens meer uitmaakt of we vers of minder vers voedsel eten.
In een onderzoek kregen mensen tijdens een bioscoopfilm popcorn te eten. Het ene deel van de groep kreeg verse popcorn, het andere deel oude popcorn. Wanneer mensen gewend waren popcorn te eten in de bioscoop aten ze evenveel oude popcorn als er verse popcorn werd gegeten. Echter, een andere groep (de controlegroep) kreeg ook deze beide versies van popcorn maar dan in een vergaderruimte. In dit geval werd wel minder van de oude popcorn gegeten dan de verse.
Nieuwe omgeving
In een nieuw restaurant proef je bewuster je eten. In een ander land besteed je meer aandacht aan wat op je bord ligt. Dat is anders wanneer we thuis zijn of in een andere bekende omgeving. Deze bekende omgeving en andere uitwendige cues kunnen ervoor zorgen dat we ons niet meer zo bewust zijn van hoe voedsel smaakt omdat we gewend zijn dat voedsel daar te eten.
Het is weer anders wanneer we uit die omgeving worden gehaald. Alleen is dat niet altijd mogelijk. Je gaat niet je bak chips leegeten aan de keukentafel terwijl de rest gezellig in de woonkamer televisie zit te kijken. Je eet nu eenmaal popcorn in een bioscoop. Je avondmaaltijd aan de keukentafel.
Wat kun je wel doen?
Patronen doorbreken
Er zijn meerdere manieren om patronen te doorbreken. Niet alleen een verandering van omgeving kan ervoor zorgen dat we niet meer gestuurd worden door die automatische piloot. Ook kleinere veranderingen kunnen daar aan bijdragen.
Zo bleek uit een vervolgonderzoek dat eten met de niet-dominante hand leidt tot het eten van minder oude popcorn dan verse. Het is ongewoon en dus geen gewoonte. Je moet er bij nadenken en focust de aandacht weer op hetgeen waar je mee bezig bent.
Dit zijn de beste gezonde chocolate chip cookies. Licht krokant maar zacht met de smaak van een echte chocolate chip cookie. Suikervrij, botervrij met donkere chocolade en slechts 67 calorieën!
Indien je niet de Ultra Fine Oats gebruikt de havermout in een keukenmachine of blender malen tot een fijne poeder. Dit zou maximaal 1 minuut moeten duren. Voeg hieraan de baking soda toe en meng goed.
Voeg vervolgens de natte ingrediënten: appelmoes, kokosolie, honing en 2 el amandelmelk toe en mix tot goed gecombineerd.
Hak met een mes de chocolade in kleine stukjes, of plaats in een blender en pulseer enkele keren. Het makkelijkste is natuurlijk om de chocolade zelf al in kleinere stukken op te breken. Meng de chocolade door het deeg.
Plaats het deeg in de koelkast voor minimaal 2 uur. Ik heb het een hele nacht in de koelkast laten staan: het deeg kan de verschillende natte ingrediënten dan beter absorberen.
Haal het deeg 10-30 minuten vóór het bakken uit de koelkast om weer op kamertemperatuur te brengen. Voeg hieraan de overige 2 el amandelmelk toe en meng kort tot het wat meer bewerkbaar is.
Maak balletje van ongeveer 20 gram en druk met je handpalm plat op het stuk bakpapier waarop je de koekjes gaat bakken.
Plaats de koekjes in een voorverwarmde oven op 140ºC (hete lucht) en bak 20 minuten tot goudbruin.
Laat afkoelen in de oven om de koekjes zo krokant mogelijk te krijgen.
Hey, that is very sweet of you! If you come across any problems or don’t know what to do, be sure to contact me at info (@) freudandfries.nl and I’ll try to help you out! Good luck!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Thank you ,I will try to do it.
I have never tried cooking , These cookies looks awesome!
Hey, that is very sweet of you! If you come across any problems or don’t know what to do, be sure to contact me at info (@) freudandfries.nl and I’ll try to help you out! Good luck!