Het enige waar ik aan kan denken deze laatste dagen ijs (ja serieus, ik typte echt ijs in plaats van is) ijs ijs ijs. Want je hebt aardbeienijs en chocolade-ijs (en hier een voorbeeld daarvan) en vanille-ijs, maar natuurlijk ook oma’s appeltaartijs en pistache-ijs en straciatella. Oh en dan heb je nog softijs, daar ben ik ook gek op (het liefst met een discodip), en waterijs, dat is dan weer niet zo mijn ding. Perenijsjes wel, jammie.
Ik kan waarschijnlijk nog wel uren praten over ijs.
Wat ik ook kan doen is ijs maken.
En aangezien jullie vermoedelijk liever een recept zien dan lange verhalen over ijs lezen (maar heb je wel eens zo’n joekel van een softijs bij de Efteling gegeten, oh god! En goh, wat heb ik een hoop “ijsdates” gehad in mijn tienerjaren, dat waren nog eens tijden; met jongens afspreken bij de snackbar waar mijn oom werkte om softijsjes te eten. Mijn oom heeft waarschijnlijk ook wel raar opgekeken wanneer ik weer met iemand anders aan kwam zetten. Het waren overigens niet per se échte dates maar vaak ging het gewoon om vrienden met wie ik daar afsprak onder het mom van een date, maar eigenlijk ging het natuurlijk gewoon om het eten van ijs… Anyway, on topic…) heb ik hier het tweede ijsrecept voor deze week.
Pers de citroen volledig uit (het liefst met een citruspers) en mix yoghurt, whey en citroensap samen zodat je geen klonten hebt.
Schep in een diepvriesbak (bij voorkeur rechthoekig en zo plat mogelijk, dan bevriest het sneller).
Plaats een uur in de vriezer, haal de bak er na ongeveer een uur uit en roer goed door met een vork en schraap harde stukjes van de rand. Maak het geheel weer glad door klonten fijn te prakken. Plaats weer terug in de vriezer.
Herhaal dit roeren en prakken ieder halfuur tot het hard genoeg is geworden om bollen te vormen. Zelf heb ik na het eerste uur nog twee keer geroerd maar het ijs vervolgens een hele nacht laten staan. Wanneer je het dan de volgende dag gebruikt moet je het wel ongeveer een uur van tevoren eruit halen zodat het zacht genoeg is om te scheppen.
* Het is niet nieuw maar ik heb uiteraard weer geen idee wat één portie is. Je zou de bak door de helft kunnen delen of helemaal opeten, het is immers zomer! Dit is vrij gezond ijs zonder toegevoegde suikers dus ik zeg: GEWOON DOEN!
Dit recept is geïnspireerd door het twee ingrediënten ijs van Anna Sward van Proteinpow en credits gaan dus eigenlijk volledig naar haar. Het enige wat ik probeerde was mijn eigen smaakcombi eraan toevoegen en 0% vet Griekse yoghurt gebruiken in plaats van 2% waarbij het nog steeds een lekker romig ijs blijft!
WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: