Taart ♡ Pistache crumble cheesecake

Pistache crumble cheesecake | Freud and Fries

Zou ik het bijna vergeten te vernoemen: Freud and Fries bestaat sinds begin dit jaar precies één jaar! HOEZEE! Vind ik hartstikke tof, en al helemaal omdat ik mijn blog dagelijks zie groeien en bloeien. Ik vierde het al met de winactie – die inmiddels alweer tot een (goed) einde is gekomen – maar ik vier het ook graag met een heerlijk stuk taart! Een taart die ik graag met jullie wil delen, want uiteindelijk zijn jullie degenen die maken dat Freud and Fries zo groeit en bloeit!

En wat voor een taart…

Laatst stond ik in de keuken van een ware tovenares. Grow up, Monique, denk je nu vast en – ja – wellicht klinkt het wat kinderachtig. Maar wanneer je deze prachtige dame door de keuken ziet dwarrelen, haar apparaten en producten hanterend alsof ze ermee geboren is, dan twijfel je aan die sprookjesachtige woorden. Dan is het geen “er was eens…” meer maar een “het is zo.”

Vroeger schreef ik in ieder poëziealbum dat ik later prinses wilde worden. Wist ik veel dat ik keukenprinses bedoelde. Toen ik deze pistache crumble cheesecake maakte, voelde ik mij toch een ware prinses. Maar, zoals je misschien ook wel weet, zijn prinsessen enkel prinsessen omdat er een tovenares was die hen hun schoonheid verleende. In werkelijkheid ben ik niet meer dan een Assepoester die met een magische toverstaf werd aangetikt.

Maar het resultaat, dat mag er zeker wezen. Deze pistache crumble cheesecake is vederlicht met een stevige bodem en een knapperige topping. Vier je het één-jarig bestaan van Freud and Fries met me mee?

Pistache crumble cheesecake | Freud and Fries

 

Pistache crumble cheesecake | Freud and Fries

Pistache crumble cheesecake
5.0 from 1 reviews
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Wat heb je nodig
Bodem
Vulling
  • 500 gram Griekse yoghurt 0%
  • 40 gram Pistache whey (bijvoorbeeld Whey Perfection (Body en Fitshop))
  • ⅛ tl Xanthan Gum
  • 6 blaadjes gelatine
  • 3 el water
Crumble
  • 40 gram havermout
  • 30 gram ontpitte dadels
  • 10 gram kokosolie
  • 10 gram (3 stuks) paranoten
Wat moet je doen
Bodem
  1. Bedek een kleine taartvorm (18 cm) met bakpapier en spray eventueel met non-stick spray.
  2. Maal alle ingrediënten voor de bodem samen in een keukenmachine of gebruik een staafmixer.
  3. Verdeel het beslag over de taartbodem en druk aan met je vingers of een vork. Laat even opstijven in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Vulling
  1. Doe de Griekse yoghurt in de keukenmachine, voeg de xanthan gum en whey toe en zet de elektrische klopper erop. Laat zeker 5 minuten aanstaan zodat de yoghurt wat in volume kan toenemen. (Langs de randen schrapen om ervoor te zorgen dat whey en yoghurt goed mengen)
  2. Laat ondertussen de gelatineblaadjes weken, knijp ze uit wanneer deze zacht zijn en verwarm in een klein pannetje met de drie eetlepels water tot de blaadjes zijn opgelost (zonder te laten koken).
  3. Giet voorzichtig, in delen, de opgeloste gelatine toe aan de yoghurt. Deze zal nog meer in volume gaan toenemen. Laat nog zeker 5-10 minuten opstaan. Er ontstaat een flinke, gladde massa.
  4. Haal de taartvorm uit de oven en schep hierop de pistache-yoghurtvulling. Als het goed is komt de vulling tot vlak aan de rand.
  5. Strijk het oppervlakte zo goed als mogelijk glad.
  6. Zet opnieuw de taartvorm in de koelkast om minstens drie uur te laten opstijven. In de tussentijd kun je alvast de crumble klaarmaken.
Crumble
  1. Doe ook deze ingrediënten in een keukenmachine of maal met een staafmixer. Je houdt een licht, korrelig geheel.
  2. Plaats in een kleine ovenschaal en bak in de oven op 180ºC (het liefst alleen bovenwarmte), zo'n 12-15 minuten. Tussendoor kun je het best de crumble even husselen om te voorkomen dat de bovenkant aanbrandt.
  3. Haal crumble uit de oven en laat volledig afkoelen. De crumble wordt nu pas echt hard.
  4. Doe de crumble op de opgestijfde cheesecake et voilà!
Serving size: 1 Calorieën: 184 Vetten: 9 Koolhydraten: 12 Vezels: 2 Eiwitten: 13
Extra
Cal: 1.472; v/k/e/vez: 68g, 99g, 104g, 15g.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!


En nog meer taart…

Oreo vezelrijke kwarktaart

Oreo vezelrijke kwarktaart | Freud and Fries

Nazomers kwarktaartje

nazomers-kwarktaartje-freud-and-fries

7 reacties op “Taart ♡ Pistache crumble cheesecake”

  1. Esther schreef:

    Dag Monique, Ik ga deze taart komend weekend (proberen te) maken. Beloofd voor een feestje. Vandaag de xanthan gum van my protein binnen gekregen en kijkend naar de grootte van de zak (250g.), vraag ik mij af: Klopt die 1/8 tl. Xanthan gum echt?
    Groetjes, Esther

    • Monique schreef:

      Hey Esther, leuk dat je deze cheesecake gaat maken! Ik hoop dat ‘ie lukt! Hoeveelheid xanthan gum klopt, je moet daarvan echt niet te veel gebruiken (en ja, met die zak kun je dus oneindig lang doen!).

      • Esther schreef:

        Haha Thanks! Ik laat weten of het lukt en of het lekker wordt! Groetjes, Esther

        • Esther schreef:

          By the way, de taart was heerlijk. Alleen werd de vulling niet echt luchtig en kwam deze dus niet tot aan de rand. Een platte cheesecake is ook lekker hoor! Morgen ga ik het nog een keer proberen. Misschien ook nog één met blueberry whey. Xanthan gum genoeg… Groetjes, Esther

          • Monique schreef:

            Aaaah, jammer dat ‘ie niet opsteeg. Dat zou wel moeten gebeuren! Ik gebruikte een kleine taartvorm, bij een grote komt ‘ie ook niet aan de rand (even just in case). Succes met de volgende (of heb je ‘m al gemaakt?)! Ik ben benieuwd!

            • Esther schreef:

              Fantastisch gelukt dit keer. Andere yoghurt gebruikt en handmixer ipv keukenmachine. Ook de variant met blauwe bessen-whey was erg lekker. Iedereen heeft er van gesmuld.

            • Monique schreef:

              Jeeeeej, woehoe! En klinkt ook als een erg goede combi zeg, ik zou ‘m zelf ook nog eens moeten maken!

Laat een reactie achter op Monique Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: