Schwarzwälder Kirsch. Vernoemd naar het Zwarte Woud maar zeer waarschijnlijk niet eens uit Duitsland afkomstig. Toch wordt het met Duitsland geassocieerd. Ik wilde al langere tijd een gerecht maken met de ingrediënten gebruikt voor Schwarzwälder Kirsch: chocolade, kersen, slagroom. Schwarzwälder Kirsch ijs? Schwarzwälder Kirsch trifle? En toen begon ik te experimenteren met mug cakes. Schwarzwälder Kirsch mug cake it is.
Duitsland.
Mijn herinneringen aan Duitsland brengen me bij late zomeravonden onder een heldere sterrenhemel op de heuvelrug bij Kelbra. Achter het vakantiehuis van collega’s/vrienden van mijn ouders rondom een zelfgemaakt kampvuur met Schnaps en eierlikeur uit een mini-ijshoorntje en een toef slagroom. Een taal die je verstond maar alleen gebrekkig kon spreken omdat je nog jong was, geen Duits op de middelbare school had en best een beetje verlegen was om met dat beetje wat je wist een verhaal te vertellen. Dat mijn vader ooit zei dat laufen lopen betekende en koeken kijken geloofde ik lange tijd niet, dat klonk als een slechte grap.
De eerste keer dat we uitgenodigd werden stond de tafel vol met Duitse worst en jam en wat al niet meer. Elke dag werd uitgebreid ontbeten en ‘s avonds namen Günther en Uschi ons mee naar een schnitzelrestaurant met enorme, bordvullende lappen vlees. We fotografeerden de zonsondergang in het meer beneden aan de berg en volgden met onze benen bungelend over de balkonrand de kleine autootjes die als mieren voorbijkwamen. “Zie jij die rode auto daar?” “Zie je die man lopen?’ In gedachten verzon ik verhalen voor de mensen daar beneden die onbewust waren van onze aanwezigheid.
Wandelen langs de heuvel met het gebonk van een nummer van Sean Paul op de achtergrond misschien uit een discotheek in het dorp en onder mijn schoenen enorme mieren. Na de regen lagen er overal dikke naaktslakken en je liep voorzichtig uit angst uit te glijden.
Eén keer tijdens Oudejaarsavond waren we er ook weer. We gingen naar een berg en mijn broertje mocht meehelpen met vuurwerk afsteken. Angstig en onbekend als wij ermee waren bleven we vooral op een veilige afstand terwijl Günther pijlen de lucht in liet gaan.
Dat was onze laatste keer in het vakantiehuis in Duitsland.
Ik herinner mij onze gastheer en gastvrouw nog. Günther met grijs haar en een ronde buik, Uschi met een kapsel dat ik blijf associëren met Amerikaanse vrouwen. Günther, Uschi en Duitsland staan voor mij voor gezelligheid, genieten en een zorgeloos bestaan. Günther en Uschi zijn mijn Timon en Pumba.
The recipe calls for 4 to 5 cherries, but in the directions it says to microwave or let them thaw on the counter. I take it you use frozen cherries rather than fresh? Would they be the dark sweet cherries?
Sue, you’re absolutely right, I used frozen cherries. Thanks for notifying me, I changed it so it’s clearer now. I bet it’s also possible to use fresh cherries too (you don’t need to microwave them in that case of course), as long as they’re pitted. Anyway, yes, dark sweet cherries would totally work (and is what I used)!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
The recipe calls for 4 to 5 cherries, but in the directions it says to microwave or let them thaw on the counter. I take it you use frozen cherries rather than fresh? Would they be the dark sweet cherries?
Sue, you’re absolutely right, I used frozen cherries. Thanks for notifying me, I changed it so it’s clearer now. I bet it’s also possible to use fresh cherries too (you don’t need to microwave them in that case of course), as long as they’re pitted. Anyway, yes, dark sweet cherries would totally work (and is what I used)!