Koek ♡ Gezonde honing-kaneel graham crackers

Gezonde honing-kaneel graham crackers | Freud and Fries

Graham crackers. Heb jij ze wel eens gehad?

Vroeger wanneer iemand jarig was maakte mama meestal deels haar taarten zelf. Naast een gekochte kersenvlaai werd een yoghurt- of kwarktaart gemaakt. Ik hielp dan mee want dat beschouwde ik als een leuk moeder-dochtermomentje en bovendien mocht ik dan altijd de kommen, spatels en gardes schoonlikken (dus duidelijke win-win). De taartbodem bestond vaak uit een kant-en-klaar kruimeldeeg uit een pakje maar werd soms ook gemaakt van gepulverde koekjes.

In de Verenigde Staten zou je dan graham crackers gebruiken. Maar die hebben we hier in Nederland niet.

In ieder geval niet destijds en niet in het dorpje waar wij woonden. Evenmin kun je ze hier in Nijmegen makkelijk aankomen. Misschien als je in de Randstad woont, maar dat ligt niet echt om de hoek. Bestellen is nog een optie maar om nou tien euro extra te betalen door verzendkosten voor enkel een pak koekjes… Nah.

Gezonde honing-kaneel graham crackers | Freud and Fries

Zonde. Graham crackers zijn echt verslavend lekker. Een beetje zoals lange vingers (want wie kan nu werkelijk maar één lange vinger eten en het daarbij laten?). Het mooie is dat graham crackers tamelijk gezonde koekjes zijn en weinig calorieën bevatten, zoals ook geldt voor lange vingers en Mariakoekjes.

Funny fact: de crackers, uitgevonden door Sylvester Graham, waren onderdeel van het zogenaamde Graham Diet uit de 19e eeuw. Dominee Graham claimde dat het dieet, en als onderdeel daarvan de graham crackers, ervoor zouden zorgen dat onreine gedachten (dus: gedachten over seks en zelfbevrediging) en behoeften verdwenen.

Gezonde honing-kaneel graham crackers | Freud and Fries

Nou beloof ik je dat mijn recept niet zulke drastische gevolgen heeft. Sterker nog, als je deze koekjes bakt zul je juist wat meer geprikkeld raken.

Je neus in ieder geval.

Gezonde honing-kaneel graham crackers | Freud and Fries

Als je huis ruikt naar deze heerlijk kruidige koekjes kun je jezelf amper weerhouden om de ovendeur open te rukken. Ik in ieder geval. Maar wacht nog even want als je de graham crackers in de oven laat afkoelen worden ze het knapperigst.


Gezonde honing-kaneel graham crackers
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 40
Heerlijke krokante graham crackers met een combinatie van honing, rietsuikermelasse en kaneel. De perfecte gezonde snack, bruikbaar voor taartbodems of gewoon bij de koffie.
Wat heb je nodig
 • 185 gram volkoren meel
 • ½ tl baking soda
 • ½ tl Keltisch Zeezout
 • ½ tl kaneel
 • 50 gram harde (niet gesmolten) kokosolie (bijvoorbeeld Coconpure kokosolie (My Protein) of Kokosolie Extra Virgin (Body en Fitshop))
 • 30 gram (bloemen)honing
 • 25 gram rietsuikermelasse
 • 53 ml (3,5 el) karnemelk of magere melk
Wat moet je doen
 1. Mix de droge ingrediënten (meel, baking soda, zout, kaneel) kort samen.
 2. Plaats in een blender of keukenmachine en voeg geschaafde of in kleine stukjes gesneden kokosolie toe en pulseer tot het een kruimelig deeg is. Zorg dat er geen hele stukken kokosolie meer tussen de kruimels zitten.
 3. Voeg de overige ingrediënten toe en meng goed. Kneed tot een bal. Indien je deeg echt te droog is kun je nog een halve of hele eetlepel melk toevoegen.
 4. Plaats het deeg op een bakmat en rol uit tot zo'n 2-3 mm. Gebruik een koekjesvorm om koekjes uit te drukken of snijd vierkantjes met een mes (mijn vormpjes waren 4,5 x 4,5 cm). Prik met een vork gaatjes in ieder koekje.
 5. Bak de koekjes op een stuk bakpapier in 20 minuten op 160ºC (hete lucht). Laat volledig afkoelen in de oven voor een zo krokant mogelijk koekje.
Serving size: 1 Calorieën: 30 Vetten: 1 Koolhydraten: 4 Eiwitten: 1
Extra
Cal: 1.193; v/k/e: 54g, 153g, 25g.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!


Nog meer koekjesinspiratie…

Golden Oreos

Suikervrije rozenkoekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: