Curd. Wrongel. Ooit was het de letterlijke betekenis van het woord: crème die zuur gemaakt werd door citroen (lemon curd) en door een kaasdoek werd gehaald om te scheiden van wei. Een soort citroenkaas die voorkwam in de 19e eeuw.
Nu kennen we een fruit curd als een combinatie van ei, boter, suiker en een bepaald soort fruit. Citroen is het meest bekend, maar er zijn vele alternatieven mogelijk.
Een soort jam maar dan gladder en zachter van kleur.
Curd kan worden gebruikt voor allerlei recepten. In mijn post over lemon curd gaf ik al wat voorbeelden: topping voor een cheesecake, op brood, of door een schaaltje yoghurt of kwark (zoals ik gebruikte in een van de voorbeelden van 5x eiwitrijk dessert).
Met een goede zoete aardbei maak je geheel suikervrije en zoetstofvrije aardbeien curd. Indien gewenst kun je toch nog wat druppels stevia toevoegen. Dit recept is bovendien eivrij. Voor een versie met ei kun je ook het recept voor lemon curd proberen.
Aardbeien curd: een frisse, zoete versie op de lemon curd. Geen toegevoegde suikers en lager in vet.
Wat heb je nodig
225 gram (bevroren) aardbeien
3 el citroensap
15 druppels stevia of Flav Drops (afhankelijk van hoe zoet je aardbeien zijn, mijne waren niet erg zoet)
36 gram (4 el) maïzena
Wat moet je doen
Maal de aardbeien met het citroensap en de stevia samen tot een papje. Voeg hieraan de maïzena toe en zorg dat het goed gemengd is.
Warm al roerende het aardbeienpapje op in een kleine steelpan tot het begint in te dikken. Zorg dat je flink blijft roeren zodat er geen klonten ontstaan. Laat goed indikken (5-10 minuten totaal). Neem dan van het fornuis, doe in een bakje en laat afkoelen in de koelkast.
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: