Brood ♡ Protein bagels

Protein bagels | Freud and Fries

Shame on me.

Tot vorige week was ik nog in de overtuiging dat bagels vooral heel ongezond en calorierijk zijn. Ik ging me er al helemaal niet aan wagen want in gedachten was het een enorm ingewikkeld proces. Misschien komt het door de gelijkenis die ik maak met donuts (ik bedoel, er zit ook een gat in toch), maar ik was ervan overtuigd dat bagels op de lijst zou komen van recepten waar ik enorm veel tijd in zou moeten steken om het te healtifyen.

Not true.

Afgelopen week zagen degenen die me op Instagram volgen de bagels al voorbij komen. In de eerste instantie was ik bezig met een basic recept voor volkoren bagels, maar een dag later besloot ik een stapje verder te gaan en werden deze protein bagel geboren.

Ik eet niet vaak broodjes (naar mijn idee gaat er te vaak te veel boter en suiker in) maar deze “broodjes” gingen er bij mij wel erg gemakkelijk in. Zeker met wat cottage cheese en zelfgemaakte jam erop.

Protein bagels | Freud and Fries

En bagels zijn dus een van de gezondste broodjes, zonder suiker en vetarm omdat er geen boter of olie aan te pas komt. Je laat ze twee keer rijzen (één keer voor het vormen, één keer na het vormen) en kookt ze voordat je ze bakt (zie onderaan waarom je bagels kookt). Daarbij zijn deze bagels dus eiwitrijk door het toevoegen van eiwitpoeder.

Protein bagels | Freud and Fries

Ik maakte zoete vanille bagels, helemaal perfect in combinatie met de romige cottage cheese en de zoet-zurige pruimenjam, maar als jij liever hartige bagels eet kun je ook een neutrale eiwitpoeder gebruiken zonder smaakje.

Hieronder nog eens de verschillende handelingen zoals in het recept beschreven.

Have fun
Make bagels


Protein bagels
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 7
Deze protein bagel bevat 12 gram eiwitten bij slechts 209 calorieën en heeft zowel een zoete als hartige versie. Gemaakt met eiwitpoeder.
Wat heb je nodig
 • 7 gram (1 zakje) instant gist
 • 100 ml lauw water + 200 ml water
 • 200 gram volkoren meel
 • 200 gram patent bloem
 • 50 gram vanille (of neutraal voor een hartige bagel) Micellar Casein (bijvoorbeeld Micellar Casein (My Protein) of Micellar Casein Perfection (Body en Fitshop))
 • ½ el Keltisch Zeezout
 • 1 ei
 • Optioneel: chiazaden of andere zaden/pitjes
Wat moet je doen
 1. Strooi de gist in 100 ml lauw water en laat 10 minuten opstaan.
 2. Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
 3. Indien je een keukenmachine met een deeghaak hebt: voeg het overige water en vervolgens de droge ingrediënten toe aan de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot het deeg goed gekneed is. Indien je geen keukenmachine met deeghaak hebt: voeg het overige water en vervolgens de droge ingrediënten toe in een grote kom. Kneed het deeg zo'n 15 minuten tot een bal.
 4. Plaats de bal deeg in een grote kom en dek af met een theedoek. Om ervoor te zorgen dat het deeg er later makkelijker uitgaat kun je wat olie in de kom doen of non-stick spray gebruiken (dit deed ik). Laat 30 minuten rusten op een warme plaats.
 5. Verdeel het deeg in 7 gelijke ballen. Mijne waren elk ongeveer 110 gram. Maak met je duim een gat in het midden en rol vervolgens met je handen de opening naar buiten om het deeg weer glad te maken. Plaats de bagels op een bakplaat met bakpapier.
 6. Dek opnieuw af met een theedoek en laat 30 minuten rusten op een warme plek.
 7. Breng een pan met zo'n 1,5 liter water aan de kook en dompel de bagels één voor één zo'n 30-60 seconden* onder in het kokend water. Leg steeds terug op het bakpapier.
 8. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van elke bagel met ei en strooi er eventueel wat zaadjes over.
 9. Bak de bagels 15 minuten op 180ºC (hete lucht).
 10. Serveer met bijvoorbeeld cottage cheese en zelfgemaakte pruimenjam
Serving size: 1 Calorieën: 209 Vetten: 1 Koolhydraten: 38 Eiwitten: 12
Extra
Cal: 1.460; v/k/e: 7g, 268g, 85g.

* Een bagel wordt vóór het bakken gekookt zodat het niet veel meer rijst in de oven. Hierdoor krijgt het dus ook zo’n vaste textuur aan de binnenkant. Hoe langer je een bagel kookt, hoe vaster de textuur wordt. Hoe korter je een bagel kookt, hoe lichter en elastischer de binnenkant van de bagel is. De kooktijd voor een bagel zit vaak tussen 30-60 seconden.

Basic recept van gezonde (spelt) bagels vind je bij Chickslovefood, waarop ik dit recept gebaseerd heb!

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!


Voor alle broodaddicts…

Walnoot dadel brood

Frambozen cheesecake broodje

Frambozen cheesecake broodje-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: