Vroeger – in een ver duister verleden – , wanneer we naar de verjaardag van m’n neefjes gingen in West-Brabant, kwamen we op de terugweg langs de McDonalds. Gegarandeerd dat ik dan de vraag stelde “mogen we deze ene keer bij de Mac eten?” of de semi-luchtige opmerking maakte “hey kijk, daar is de McDonalds.” HINTHINT. Ik was nog net niet het kind op de achterbank dat “HAPPY MEAL HAPPY MEAL” begon te roepen.
Het antwoord van mijn ouders was 99 van de 100 keer: NEE. Ze vonden het troep, niet lekker en gewoon zonde. En misschien maar goed ook.
Hoewel ik altijd enorm jaloers was op een vriendinnetje dat elk weekend met haar ouders naar de Mac ging (en dus ALLE Happy Meal cadeautjes had! Ik had er om precies te zijn drie), ben ik er achteraf gezien blij om. In ieder geval ben ik niet opgegroeid met een enorme passie voor het menu van de grote gele M.
Overigens zit ik ook wel eens na te denken over de uitspraak van jongens die ik een paar jaar geleden regelmatig tegenkwam: “ik wil wel een vriendin die gewoon mee naar de Mac kan.” En ik vroeg me af of dat betekende dat ik nooit zou kunnen kwalificeren als goede vriendin omdat je mij niet zover kon (en kan) krijgen om een McNogwat naar binnen te proppen, thank you very much. De vraag is natuurlijk ook of IK wel iemand wil die van mij verwacht dat ik me aan junkfood waag waarin ik totaal geen zin heb.
Maar voordat dit een klaagbaak wordt over jongens die graag zien dat hun vriendin zich aan de vette burgers wagen… ik maakte zelf laatst een heerlijk alternatief. Het is geen wannabe McBurger (ik kan gewoonweg niet op namen komen nu, excusez-moi), het moet ook geen lookalike of copycat zijn. Ze smaken niet hetzelfde, lijken niet hetzelfde. Het enige wat hetzelfde is, is dat het een burger is.
Maar een heerlijke burger, dat kan ik je wel vertellen. Deze chickpea groenteburger is natuurlijk SUPERGEZOND en lekker makkelijk om te maken. De amandelen geven het een wat meer earthy smaak en dragen bij aan de crunch maar mocht je een notenallergie hebben kun je ze weglaten!
Een heerlijke gezonde chickpea groenteburger met alleen maar ingrediënten die goed voor je zijn!
Wat heb je nodig
5 gram (1 stuk) knoflook
100 gram wortels
25 gram (1 kleine) rode ui
34 gram bosui
100 gram (1 stuk) groene paprika
40 gram amandelen
240 gram kikkererwten (bijv. Valle del Sole)
2 eieren
Wat moet je doen
Snijd alle groenten fijn en rasp de wortels.
Fruit de knoflook in een hete pan. Voeg de fijngesneden ui, bosui, paprika en wortel toe. Bak in ongeveer 10 minuten lichtbruin.
Maal de amandelen fijn, voeg de kikkererwten, eieren en de gebakken groente toe en maal tot het een geheel is. Maal niet te lang zodat het geen glad geheel wordt, er mag best wat textuur in blijven.
Zet opnieuw de koekenpan op het vuur, vorm vijf ballen van het beslag en druk deze plat in de pan.
Bak aan beide zijden en tot gaar van binnen in ongeveer 15 minuten.
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: