Zoet ♡ Gezonde Snickers ballen

Gezonde Snickers ballen | Freud and Fries

Mijn ontbijt vanmorgen was een Snickers.

Nee, wacht.

Mijn ontbijt vanmorgen was een Snickers.

Want eigenlijk is het niets om me voor te schamen. Deze Snickers ballen zijn gezond. Gemaakt met karamel zonder geraffineerde suikers, nougat zonder geraffineerde suikers en 85% chocolade. Bovendien moest ik even proeven vóór ik deze post zou plaatsen. Altijd een goed excuus.

Gezonde Snickers ballen | Freud and Fries

Vroeger stond er een snoepautomaat bij mij op de middelbare school. Ik weet het nog goed, de twee automaten naast elkaar in het Atrium. Stroopwafels, gevulde koeken, chocoladerepen.

Mijn ouders hadden mij zo opgevoed dat ik meestal gewoon mijn eigen brood meenam en opat. Ik haalde geen tosti’s in de Aula of kocht snacks uit een automaat. Ik nam een Liga mee of misschien een stuk fruit (op de basisschool was woensdag de dag dat we iets “lekkers” mee mochten nemen, de overige dagen kregen we een stuk fruit mee). Maar heel af en toe, af en toe stopte ik ook een munt in de automaat. En dan kocht ik een…

Nee, geen Snickers. Ik kocht een KitKat Chunky.

De KitKat Chunky was mijn groot favoriet.

Tot ik een beugel kreeg.

Mijn beugel was het einde voor mijn favoriete chocoladereep. Of beter gezegd, mijn favoriete chocoladereep betekent vaak het einde voor een van mijn draadjes. De volgende week zat ik bij de orthodontist om een gesprongen stukje ijzer te repareren dat tot vervelendst aan toe in mijn lip stak.

Dus toen ging ik aan de Snickers.

Gezonde Snickers ballen | Freud and Fries

Nee, grapje natuurlijk.

Tegenwoordig zou ik wel voor Snickers gaan. Van alle chocoladerepen is dat toch wel mijn favoriet: de combinatie pinda en chocolade, een beetje zacht maar toch iets crunchy. Ja!

En dan zijn dit nog gezonde Snickers ballen ook! Met slechts 7 ingrediënten (als je het water niet meetelt), of zelfs 6 als je de cacaoboter weglaat, heb je al deze lekkere zoete snack voor jezelf klaar!


Gezonde Snickers ballen
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 9
Dit recept voor gezonde Snickers ballen is gemaakt met eenvoudige en gezonde ingrediënten om toch de bekende smaak te creëren.
Wat heb je nodig
Nougat
Karamel
 • 75 gram (4 stuks) ontpitte Medjool dadels
 • 15 ml (1 el) water
Chocolade coating
 • 40 gram 85% chocolade (of een ander zo hoog mogelijk percentage)
 • 5 gram cacaoboter (of wat meer chocolade)
Wat moet je doen
 1. Meng de pindameel, kokosmeel, kokosolie en het water tot een dikke pindapasta. Zorg dat je een dikke pasta krijgt: als het wat te waterig is, voeg wat pindameel toe, als het het te dik is, schep er dan een theelepel water doorheen.
 2. Voeg de pinda's aan de pindapasta toe en meng tot het enigszins goed verdeeld is.
 3. Pulseer de dadels en een eetlepel water enkele seconden in een blender tot de dadels ook een pasta zijn geworden.
 4. Neem steeds een bolletje "nougat" (met cookie scoop, lepel, handen). Zorg dat er steeds wat pinda's bij zitten. Voeg daaraan wat "karamel" toe. Plaats op een bord en zet dit voor minstens een uur in de koelkast om wat op te stijven.
 5. Smelt in een schoon pannetje boven een pan gevuld met kokend water de chocola en cacaoboter (de cacaoboter maakt het wat dunner en makkelijker te gebruiken maar je kunt het weglaten en gewoon wat extra chocolade toevoegen). Zorg dat er geen water in de chocolade terecht, want dan stolt de chocolade.
 6. Rol de kale Snickers ballen door de chocolade tot geheel bedekt en plaats terug op het bord (eventueel met een laagje bakpapier erop). Giet/schep het restje gesmolten chocolade op eventueel nog niet goed bedekte plekken en zet het bord met de ballen nog zo'n halfuur in de koelkast zodat de chocolade goed hard kan worden.
Serving size: 1 Calorieën: 88 Vetten: 4 Koolhydraten: 10 Eiwitten: 4
Extra
Cal: 793; v/k/e: 38g, 86g, 40g.

* In plaats van pindameel met water zou je uiteraard ook gewoon zo’n 9 eetlepels pindakaas kunnen gebruiken! Natuurlijk veranderen hierdoor wel de voedingswaarden.

Wat is jouw gekste ontbijt?

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!


En dit vind jij vast ook lekker

Cream cheese ball

Zoete cream cheese bal | Freud and Fries

Chocolade truffels

2 reacties op “Zoet ♡ Gezonde Snickers ballen”

 1. Marieke baxewanos schreef:

  Zijn de 10 koolhydraten per bol of per gram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: