Want eigenlijk is het niets om me voor te schamen. Deze Snickers ballen zijn gezond. Gemaakt met karamel zonder geraffineerde suikers, nougat zonder geraffineerde suikers en 85% chocolade. Bovendien moest ik even proeven vóór ik deze post zou plaatsen. Altijd een goed excuus.
Vroeger stond er een snoepautomaat bij mij op de middelbare school. Ik weet het nog goed, de twee automaten naast elkaar in het Atrium. Stroopwafels, gevulde koeken, chocoladerepen.
Mijn ouders hadden mij zo opgevoed dat ik meestal gewoon mijn eigen brood meenam en opat. Ik haalde geen tosti’s in de Aula of kocht snacks uit een automaat. Ik nam een Liga mee of misschien een stuk fruit (op de basisschool was woensdag de dag dat we iets “lekkers” mee mochten nemen, de overige dagen kregen we een stuk fruit mee). Maar heel af en toe, af en toe stopte ik ook een munt in de automaat. En dan kocht ik een…
Nee, geen Snickers. Ik kocht een KitKat Chunky.
De KitKat Chunky was mijn groot favoriet.
Tot ik een beugel kreeg.
Mijn beugel was het einde voor mijn favoriete chocoladereep. Of beter gezegd, mijn favoriete chocoladereep betekent vaak het einde voor een van mijn draadjes. De volgende week zat ik bij de orthodontist om een gesprongen stukje ijzer te repareren dat tot vervelendst aan toe in mijn lip stak.
Dus toen ging ik aan de Snickers.
Nee, grapje natuurlijk.
Tegenwoordig zou ik wel voor Snickers gaan. Van alle chocoladerepen is dat toch wel mijn favoriet: de combinatie pinda en chocolade, een beetje zacht maar toch iets crunchy. Ja!
En dan zijn dit nog gezonde Snickers ballen ook! Met slechts 7 ingrediënten (als je het water niet meetelt), of zelfs 6 als je de cacaoboter weglaat, heb je al deze lekkere zoete snack voor jezelf klaar!
40 gram 85% chocolade (of een ander zo hoog mogelijk percentage)
5 gram cacaoboter (of wat meer chocolade)
Wat moet je doen
Meng de pindameel, kokosmeel, kokosolie en het water tot een dikke pindapasta. Zorg dat je een dikke pasta krijgt: als het wat te waterig is, voeg wat pindameel toe, als het het te dik is, schep er dan een theelepel water doorheen.
Voeg de pinda's aan de pindapasta toe en meng tot het enigszins goed verdeeld is.
Pulseer de dadels en een eetlepel water enkele seconden in een blender tot de dadels ook een pasta zijn geworden.
Neem steeds een bolletje "nougat" (met cookie scoop, lepel, handen). Zorg dat er steeds wat pinda's bij zitten. Voeg daaraan wat "karamel" toe. Plaats op een bord en zet dit voor minstens een uur in de koelkast om wat op te stijven.
Smelt in een schoon pannetje boven een pan gevuld met kokend water de chocola en cacaoboter (de cacaoboter maakt het wat dunner en makkelijker te gebruiken maar je kunt het weglaten en gewoon wat extra chocolade toevoegen). Zorg dat er geen water in de chocolade terecht, want dan stolt de chocolade.
Rol de kale Snickers ballen door de chocolade tot geheel bedekt en plaats terug op het bord (eventueel met een laagje bakpapier erop). Giet/schep het restje gesmolten chocolade op eventueel nog niet goed bedekte plekken en zet het bord met de ballen nog zo'n halfuur in de koelkast zodat de chocolade goed hard kan worden.
* In plaats van pindameel met water zou je uiteraard ook gewoon zo’n 9 eetlepels pindakaas kunnen gebruiken! Natuurlijk veranderen hierdoor wel de voedingswaarden.
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Zijn de 10 koolhydraten per bol of per gram?
Haha, per bol! Per gram zou wel heel extreem zijn. 😉