De Flammkuchen, ook wel bekend als de tarte flambée in het Frans, is een gerecht uit de Elzas. De Flammkuchen bestaat oorspronkelijk uit een bodem van dun uitgerold brooddeeg en is belegd met eerst een laag crème fraiche, ui en spek. Natuurlijk zijn later, net zoals bij dit recept, vele variaties bedacht. Bodems werden soms vervangen door bijvoorbeeld bladerdeeg, om een snel gerecht nog eens sneller te bereiden, in plaats van crème fraiche kan een soort kwark worden gebruikt of witte room. Ook in het overige beleg zijn vele opties mogelijk.
Een Flammkuchen is eigenlijk gewoon een witte pizza, dus zolang je daaraan vasthoudt, zit je goed.
De Flammkuchen is een echte boerenpizza. Grof, makkelijk, snel. Niet de perfecte cirkel van de Italiaanse pizza, maar gewoon in de vorm die jij wilt. Vervolgens werd de pizza in de met hout gestookte oven gestoken (waar het zijn naam ook aan dankt) en in stukken gesneden.
Deze volkoren Flammkuchen is een gezondere en eiwitrijke versie van de "witte pizza" of Flammkuchen.
Wat heb je nodig
255 gram volkorenmeel
2 el olijfolie
135 ml water
Snufje zout
200 gram cottage cheese
50 gram (1 stuk, middel) ui
100 gram (6 stuks) champignons
100 gram tonijn uit blik (op basis van water)
Oregano (of andere kruiden)
50 gram verse spinazie
Wat moet je doen
Voeg het meel, de olie, water en het zout samen in een kop en kneed tot een deeg. Deel dit deeg door tweeën en rol met een deegroller zo plat mogelijk uit. Plaats op een bakplaat.
Blend de cottage cheese in een blender tot een glad geheel en smeer de helft over de uitgerolde pizza. Snijd het ui en de champignons in schijfjes en beleg met de helft ervan ook de uitgerolde pizza. Verdeel de helft van de tonijn erover en sprenkel er wat kruiden op.
Bak 20 minuten in de oven op 230ºC (hete lucht).
Snijd de spinazie wat kleiner en bedek de gebakken pizza met ongeveer de helft ervan.
* Je kunt hetzelfde doen met het tweede pizzadeeg of tegelijkertijd de pizza's klaarmaken. Als je de pizza niet meteen serveert, de pizza toch in het geheel (zonder de spinazie) klaarmaken en bakken en wanneer je hem wilt eten 10 minuten opwarmen in de oven op 230ºC (hete lucht).
Het klinkt als een lekker recept, ik ben namelijk gek op ‘pizza’, al houd ik zelf helemaal niet van tonijn en champignons. Heb je tips met welke ingrediënten ik het ook lekker kan maken zonder dat het direct ongezond wordt?
Hey Nyanda, jazeker! Je kan er natuurlijk van alles mee doen, bijvoorbeeld gewelde spinazie (dus al gekookt) toevoegen, paprika, verschillende soorten ui, lente-ui, prei, stukjes kip, tomaat. Eigenlijk zou ik je aanraden om eens te kijken wat groenten (en/of vlees) zijn waar jij van houdt en dat op je pizza te proberen. Soms blijken die combi’s juist echt enorm lekker! Ik ben benieuwd wat het gaat worden!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Het klinkt als een lekker recept, ik ben namelijk gek op ‘pizza’, al houd ik zelf helemaal niet van tonijn en champignons. Heb je tips met welke ingrediënten ik het ook lekker kan maken zonder dat het direct ongezond wordt?
Hey Nyanda, jazeker! Je kan er natuurlijk van alles mee doen, bijvoorbeeld gewelde spinazie (dus al gekookt) toevoegen, paprika, verschillende soorten ui, lente-ui, prei, stukjes kip, tomaat. Eigenlijk zou ik je aanraden om eens te kijken wat groenten (en/of vlees) zijn waar jij van houdt en dat op je pizza te proberen. Soms blijken die combi’s juist echt enorm lekker! Ik ben benieuwd wat het gaat worden!