Er staat een pot met granola op mijn aanrecht. Zodra de deksel eraf wordt gedraaid staan er twee katten naar me te kijken. Heb je iets lekkers misschien? Is het voor mij mij miaaaauw?
Nee, jongens, het is iets lekkers voor MIJ.
Ik weet niet waarom ik er nooit eerder aan heb gedacht dit te maken, het is makkelijk, snel en blijft lang goed. Ik gooi het bij de yoghurt of bij wat fruit en soms – sssst – grijp ik zomaar een handje in het voorbijgaan.
Zo’n vijf jaar geleden was ik helemaal gek op Cruesli. Niet alleen als ontbijt, maar vaak ook als lunch of als laatste snack voor het slapen gaan at ik wel een schaaltje yoghurt met Cruesli. Al zou je beter kunnen zeggen: Cruesli met yoghurt.
Alleen is Cruesli niet echt gezond. Al helemaal niet omdat mijn Cruesli-crush verre van met mate was. Dus maak ik mijn eigen granola.
Wat is het verschil nu eigenlijk tussen muesli, Cruesli en granola?
Muesli bestaat eigenlijk al het langste en is uitgevonden door een Zwitserse arts, Maximillian Bircher-Benner. Destijds zag muesli echter niet zo eruit als de muesli die wij nu kennen. Het was eerder een papje met onder andere geraspte appel. In de jaren ’60 kwam het ook bij ons terecht en werd het de bekende mix van granen, gedroogd fruit, zaden en noten, allen rauw.
Vervolgens kwam Quaker met een variant daarop: Cruesli (dus eigenlijk een merknaam), waarbij suiker en boter/olie werd toegevoegd en de muesli werd gebakken. Er ontstonden dan brokken van aan elkaar geplakte muesli.
Granola is net als Cruesli en muesli een mix van granen, zaden, noten en gedroogd fruit, en soms ook kokosrasp en chocolade, maar blijft niet zo aan elkaar plakken na het bakken. Vaak wordt er honing toegevoegd om het wat zoeter te maken of, zoals in mijn geval, maple syrup.
Deze zelfgemaakte granola is een heerlijk, gezond en krokant alternatief voor Cruesli.
Voeg alle ingrediënten samen op de maple syrup en kokosolie na. Hussel goed door elkaar.
Voeg vervolgens de maple syrup en kokosolie toe en hussel nogmaals.
Spreid de mix over een bakplaat en bak 25 minuten op 170º in de (hete lucht) oven tot goudbruin. Als je oven niet heel groot is moet je misschien tussendoor eens de granola wat wat schudden zodat ook het onderste gebruind wordt.
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: