DIY: kokosslagroom maken

DIY- kokosslagroom maken | Freud and Fries

Aangezien ik dit weekend ga verhuizen (zie ook Insta) en er veel op de planning staat een simpel recept voor tussendoor. Bovendien werd het wel eens tijd dat ik deze DIY kokosslagroom maken zou plaatsen aangezien er inmiddels al twee recepten voorbij zijn gekomen waarin ik de belofte heb gedaan de stappen uit te leggen (hier en hier). Er komt niet heel veel bij kijken hoor, maar je moet het wel weten natuurlijk!

Vandaag dus de tip hoe je kokosslagroom maakt! Ideaal wanneer je een lactose-intolerantie hebt en je dacht geen slagroom meer te mogen eten. Wees vooral niet getreurd, is een veel beter alternatief. Heerlijk vette kokosslagroom.

Ja, je leest het goed: vette. En dat is helemaal niet erg!

DIY- kokosslagroom maken | Freud and Fries

Belangrijk om kokosslagroom te kunnen maken is om volvette kokosmelk te kopen waaraan geen emulgator toegevoegd. Een emulgator zorgt er namelijk voor dat twee stoffen die normaal gescheiden zijn, nu samen blijven hangen. Vet en water stoten elkaar af (denk maar aan olijfolie in water, dat mengt niet), waardoor een goede vette kokosmelk ook beter scheidt dan een light versie. Een emulgator zorgt ervoor dat het toch mengt. Guargum is een voorbeeld van een emulgator en ook maïzena.

Ik haal zelf de kokosmelk van Jumbo Huismerk die 172 calorieën per 100 ml bevat en iets meer dan een euro kost. Zorg ervoor dat jouw kokosmelk alleen datgeen bevat wat je nodig hebt: kokos en water. Dat is in principe ook waarvan kokosmelk wordt gemaakt: door kokos en water te mixen.

Plaats het blik – ZONDER TE SCHUDDEN – in de koelkast. Dit wil je zeker een dag voor gebruik al doen, misschien zelfs nog langer. Kokoscrème en water scheiden van elkaar zodat je de kokoscrème er vervolgens makkelijk uit kunt scheppen. Je houdt dan nog een klein laagje water over.

DIY- kokosslagroom maken | Freud and Fries

De volgende en laatste stap is vrij simpel. Klop je kokoscrème op tot een luchtig geheel met een garde (of klopper, zoals wij die gewoon noemen) in zo’n vijf minuten. Voeg eventueel tijdens het kloppen wat stevia of zoetstof naar keuze toe.

Gebruik je kokosslagroom zoals je wilt; schep het ergens op of gebruik een spuitzak.

DIY- kokosslagroom maken | Freud and Fries

TIP: maak eens kokossoesjes of deze Schwarzwälder kirsch!


DIY: kokosslagroom maken
Print
Door:
Prep time:
Total time:
Serves: 4
Wat heb je nodig
 • 400 ml volle kokosmelk (ik gebruikte Jumbo Huismerk)
 • 40 druppels stevia (optioneel)
Wat moet je doen
 1. Plaats de kokosmelk, zonder te schudden, in de koelkast en laat minstens één dag (liever nog langer) staan. Hierdoor scheidt het vocht van de crème en hoe langer de kokosmelk staat, hoe meer crème je overhoudt.
 2. Open het blik, schep de kokoscrème eruit in een kom. Het kokoswater kun je gebruiken voor een smoothie.
 3. Klop de kokoscrème (met de stevia) in zo'n vijf minuten luchtig.
Serving size: 1 Calorieën: 172 Vetten: 17 Koolhydraten: 3 Eiwitten: 1
Extra
Cal: 688; v/k/e: 69g, 13g, 3g.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

2 reacties op “DIY: kokosslagroom maken”

 1. Eline schreef:

  Hallo!
  Ik heb net even op de site van de Jumbo gekeken voor precies hetzelfde blik dat jij in je recept gebruikt. Maar als ik dan bij de ingrediënten kijk staat er gewoon emulgator, stabilisatoren, verdikkinsmiddelen etc. bij, terwijl je in je recept juist aangeeft dat je dat juist niet moet hebben!
  Hoe kan het dan dat het bij jou wel werkte?

  Eline

  • Monique schreef:

   Oh, dat is raar inderdaad! Ik weet niet waarom het mij dan wel is gelukt, heb je het zelf ook al geprobeerd? Al wel een tijd geleden, dan zou ik het nog eens moeten checken. Goed dat je me even tipt want dat lijkt dan ook niet te kloppen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: