DIY: Zelf appelmoes maken

DIY- Zelf appelmoes maken | Freud and Fries

Standaard stond er tijdens het avondeten op onze keukentafel een pot appelmoes. Appelmoes bij de schnitzel, appelmoes naast mijn puree, appelmoes bij de frietjes (wie mengde vroeger nog steeds appelmoes door de mayo?). Waar een ander zout over zijn maaltijd strooide, deden wij dat met appelmoes.

“Jullie proeven niet eens wat er eigenlijk op je bord ligt,” zeiden mijn ouders terwijl ze zelf hun vlees rijkelijk bedekten onder een laag ketchup of curry en papa het potje sambal leeg schraapte.

Die pot appelmoes, die kwam uit de winkel. Appelmoes, speciaal voor ons gemalen en in een glazen pot gestopt. Speciaal voor ons gezoet. Met extra toegevoegde suikers (alsof appels niet al zoet genoeg van zichzelf waren). Speciaal voor ons, en duizenden andere klanten. We hadden ook zelf appelmoes kunnen maken maar wist ik veel.

DIY- Zelf appelmoes maken | Freud and Fries

 

DIY- Zelf appelmoes maken | Freud and Fries

Nee, ik ben niet gisteren meteen naar mijn ouderlijk huis gesjeesd om mama met dit feit te confronteren. Ik snap ook wel dat ze wel wat betere dingen te doen had dan appels koken, prakken en potten. Bijvoorbeeld voor twee jonge kinderen zorgen en bammetjes maken wanneer ze op woensdagmiddag vroeg uit school kwamen.

Maar laten we eerlijk zijn, appelmoes maken is helemaal niet moeilijk! Waarom heb ik het überhaupt nooit zelf bedacht? Eerder, bedoel ik.

En waar je appelmoes al niet voor kunt gebruiken…

Eigenlijk is er zoveel wat je met appelmoes kunt doen. Meer dan enkel als bijgerechtje bij het avondeten of schaaltje naast (of door) de mayonaise. Dus maak ook eens voor jezelf een flinke pot appelmoes.

DIY- Zelf appelmoes maken | Freud and Fries


DIY: Zelf appelmoes maken
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 1
Zelf appelmoes maken is helemaal niet moeilijk. Zonder er suikers aan toe te voegen blijft het lang goed in de koelkast.
Wat heb je nodig
 • 1 kg appels zonder kroon (ongeveer 8-9 medium appels), eventueel zonder schil
 • 160 ml water (of minder voor een vollere appelmoes)
 • 1 el + 2 tl kaneel
 • ½ tl nootmuskaat
 • 1 tl gember
 • ½ tl kruidnagel
Wat moet je doen
 1. Snijd de appels in vieren en zet in een pan met een bodempje water op het fornuis. Laat zo'n 20-25 minuten koken tot de appels zacht zijn.
 2. Pureer met een blender. Je kunt de appelmoes zo glad maken als je wilt of juist wat stukjes erin laten als je dat lekkerder vindt.
 3. Vul een schone glazen pot (plaats deze van tevoren in kokend water of bijvoorbeeld op zijn kop in een draaiende vaatwasser) met de hete appelmoes, het liefst tot de rand. Plaats de dop/het deksel er goed op (zorg dat de rand wel schoon is) en zet de pot op zijn kop op het aanrecht. Laat volledig afkoelen.
 4. Bewaar in de koelkast.
Serving size: 1 Calorieën: 10 Vetten: 0 Koolhydraten: 2 Eiwitten: 0
Extra
Cal: 800; v/k/e: 0g, 179g, 6g.

* Per 15 gram

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

2 reacties op “DIY: Zelf appelmoes maken”

 1. Mark Geurts schreef:

  Leuk recept, ook maar eens een keer maken..
  Mooie site ook 🙂

  Gr,
  Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: