Standaard stond er tijdens het avondeten op onze keukentafel een pot appelmoes. Appelmoes bij de schnitzel, appelmoes naast mijn puree, appelmoes bij de frietjes (wie mengde vroeger nog steeds appelmoes door de mayo?). Waar een ander zout over zijn maaltijd strooide, deden wij dat met appelmoes.
“Jullie proeven niet eens wat er eigenlijk op je bord ligt,” zeiden mijn ouders terwijl ze zelf hun vlees rijkelijk bedekten onder een laag ketchup of curry en papa het potje sambal leeg schraapte.
Die pot appelmoes, die kwam uit de winkel. Appelmoes, speciaal voor ons gemalen en in een glazen pot gestopt. Speciaal voor ons gezoet. Met extra toegevoegde suikers (alsof appels niet al zoet genoeg van zichzelf waren). Speciaal voor ons, en duizenden andere klanten. We hadden ook zelf appelmoes kunnen maken maar wist ik veel.
Nee, ik ben niet gisteren meteen naar mijn ouderlijk huis gesjeesd om mama met dit feit te confronteren. Ik snap ook wel dat ze wel wat betere dingen te doen had dan appels koken, prakken en potten. Bijvoorbeeld voor twee jonge kinderen zorgen en bammetjes maken wanneer ze op woensdagmiddag vroeg uit school kwamen.
Maar laten we eerlijk zijn, appelmoes maken is helemaal niet moeilijk! Waarom heb ik het überhaupt nooit zelf bedacht? Eerder, bedoel ik.
Eigenlijk is er zoveel wat je met appelmoes kunt doen. Meer dan enkel als bijgerechtje bij het avondeten of schaaltje naast (of door) de mayonaise. Dus maak ook eens voor jezelf een flinke pot appelmoes.
Zelf appelmoes maken is helemaal niet moeilijk. Zonder er suikers aan toe te voegen blijft het lang goed in de koelkast.
Wat heb je nodig
1 kg appels zonder kroon (ongeveer 8-9 medium appels), eventueel zonder schil
160 ml water (of minder voor een vollere appelmoes)
1 el + 2 tl kaneel
½ tl nootmuskaat
1 tl gember
½ tl kruidnagel
Wat moet je doen
Snijd de appels in vieren en zet in een pan met een bodempje water op het fornuis. Laat zo'n 20-25 minuten koken tot de appels zacht zijn.
Pureer met een blender. Je kunt de appelmoes zo glad maken als je wilt of juist wat stukjes erin laten als je dat lekkerder vindt.
Vul een schone glazen pot (plaats deze van tevoren in kokend water of bijvoorbeeld op zijn kop in een draaiende vaatwasser) met de hete appelmoes, het liefst tot de rand. Plaats de dop/het deksel er goed op (zorg dat de rand wel schoon is) en zet de pot op zijn kop op het aanrecht. Laat volledig afkoelen.
Dank je Mark! Ja, zeker doen, dat is het echt waard! Altijd handig om een pot appelmoes te hebben staan, je kunt er veel mee doen (buiten gewoon zo opeten).
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Leuk recept, ook maar eens een keer maken..
Mooie site ook 🙂
Gr,
Mark
Dank je Mark! Ja, zeker doen, dat is het echt waard! Altijd handig om een pot appelmoes te hebben staan, je kunt er veel mee doen (buiten gewoon zo opeten).