Protein fluff ♡ Sunny peach-mango protein fluff + protein fluff zonder food processor 101

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Mijn food processor (welke? Dat lees je hier!) is stuk.

Maar Monique zou Monique niet zijn als ze daar geen oplossing voor vond. Ik kan je ook vertellen over die keer dat ik in San Francisco was en het hotelpersoneel me vertelde dat het onmogelijk was om bij een supermarkt te komen zonder taxi of ander vervoer. Dat zullen we nog wel eens zien. En geloof me, ik KWAM bij die supermarkt.

Zo lukte het mij dus ook om protein fluff te maken ZONDER food processor, zonder mijn trouwe Philips HR. Hoe? Dat ga ik je vandaag vertellen! Dus, heb jij geen food processor en niet het geld om zo’n duur ding aan te schaffen… I’ve got your back!

Hieronder een uitgebreid stappenplan en onderaan een korte samenvatting ervan.

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Belangrijkste benodigdheden.
Deze protein fluff maak ik dus ZONDER Micellar Casein en ZONDER food processor. Dat betekent: meer werk. Tegelijkertijd betekent het: je hoeft geen dure food processor te kopen. Maar je hebt wel wát nodig. Namelijk: een blender en een elektrische handmixer of een staafmixer met klopper-opzetstuk. In plaats van Micellar Casein gebruik ik Whey gecombineerd met xanthan gum. Je kunt natuurlijk ook gewoon Micellar Casein gebruikt.

Daarnaast is het belangrijk om bevroren producten te gebruiken. In dit geval maakte ik protein fluff met zowel ijs als bevroren fruit. Een van de twee is ook prima maar geeft je waarschijnlijk wel minder volume (ik heb het niet geprobeerd, bij deze Whey-versie speel ik graag op safe). Ik wil nogmaals even benadrukken dat je bevroren fruit gebruikt en niet ontdooid fruit. Met gewoon fruit krijg je namelijk ook gewoon een smoothie.

Wat je ook nodig hebt is een goed grote (salade)schaal om je fluff op te kloppen. Het liefst iets met een hoge rand om geknoei te voorkomen.

Now… on to the work.

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Crush de ijsklontjes in de blender.
Deze stap is hetzelfde als bij protein fluff maken met de food processor, alleen het probleem van een blender is dat de messen veel kleiner zijn en helemaal onderaan zitten. Op het moment dat een deel van het ijs gemalen is, gaat het rondom het mes zitten en kunnen de grotere ijsklonten niet meer bij het mes komen. Dit betekent dus dat het crushen van ijs niet in één keer kan gebeuren, tenzij je een kleinere hoeveelheid maakt.

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Crush het ijs dus in meerdere stappen en leeg de blender tussendoor
Ik zet al mijn grote saladeschaal, waarin ik na het crushen mijn fluff ga klaarmaken, klaar en schep tussendoor het poederijs uit de blender. Hierbij is belangrijk dat bij het leegscheppen het ijs echt geheel poeder is en er geen hele ijsklontjes meer bij zitten. Is dat wel het geval? Vis de ijsklontjes eruit en maal deze alsnog fijn. Je wilt geen ijsklontjes hebben op het moment dat je gaat opkloppen: deze krijg je dan niet meer klein, het is niet lekker in je protein fluff én het kan wel eens wat problemen leveren wanneer je gaat werken met je handmixer/klopper.

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Crush ten slotte ook het bevroren fruit.
Wanneer je het ijs in een aantal stappen hebt gecrushed en klaar staat in de bak, kun je het bevroren fruit crushen. Het hoeft volgens mij niet per se in deze volgorde (ijs-ijs-fruit) maar ik doe het zelf wel altijd zo omdat ik liever heb dat mijn fruit in de tussentijd licht ontdooid (of in ieder geval wat zachter wordt, ontdooien wil ik het niet) dan dat mijn ijs waterig wordt.

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Het bevroren fruit kun je gewoon continu laten draaien tot bijna helemaal fijn.
IJs crush ik met de pulsefunctie zodat het ijs steeds weer terugvalt richting het mes (als je de constante blendfunctie aanzet krijg je het niet goed gecrushed is mijn ervaring) maar bij het fruit kan de constante blendfunctie wel worden gebruikt. Het is ook geen enorme ramp wanneer het fruit niet helemaal fijngemalen is, al wil je het wel zo klein mogelijk hebben.

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Doe de ingrediënten samen in de kom en voeg eiwitpoeder, xanthan gum en (een deel van) de melk/het water toe.
Nu kun je alles samendoen in de kom. Ik kies er zelf altijd voor om alleen nog wat melk toe te voegen – en zeker nooit te veel – om te voorkomen dat het allemaal waterig wordt, ik dan nog meer xanthan moet toevoegen en ik uiteindelijk eindig met een of andere gombal. Dus wees voorzichtig met het toevoegen van melk of andere vloeistof. Gebruik minimale hoeveelheden, kijk wat er gebeurt en voeg eventueel meer toe wanneer het niet gaat binden of wanneer het één grote klont rondom je mixer wordt. De hoeveelheden zoals in het recept genoemd zouden goed moeten zijn, maar dat is alleen als je hetzelfde aantal ijsklontjes (en ik heb helaas deze keer geen grammen gewogen) en hetzelfde merk whey (en mogelijk ook nog eens dezelfde smaak!) gebruikt.

Eigen intuïtie is belangrijk, al begrijp ik dat eigen intuïtie bij de eerste keer protein fluff maken niet makkelijk is. Belangrijkste richtlijn is het genoemde hierboven: het moet gaan binden, het moet wat romig worden en niet één grote klont rondom je mixer. Natuurlijk kun je zelf bepalen hoe dik of dun jij je protein fluff wilt – ikzelf ga het liefst voor een goede volle fluff (ghehe).

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Opkloppen!
De eerste keer dat je de mixer aanzet zijn de ingrediënten nog geen geheel. Je hebt misschien ook nog niet voldoende vloeistof toegevoegd dus het kan dat het nog niet allemaal goed bindt. Het gaat dus nog een beetje alle kanten op vliegen. Je hebt misschien zelf de neiging voorzichtig van start te gaan. Dat was in ieder geval mijn eigen neiging in het begin. Al snel heb ik geleerd dat het juist veel sneller gaat wanneer je niet alleen de handmixer laat draaien maar ook zelf snelle cirkels maakt in de kom. Het kost je wat armpower maar je zult zien dat je ijsmix al veel sneller veranderd in een romige fluff.

TIP: plaats de schaal in je wasbak want gegarandeerd vliegen er wat spetters rond. Draag ook niet je mooie nieuwe witte shirt wanneer je dit maakt, just saying. Het hoeft echt geen kliederboel te worden maar de garantie dat alles schoon blijft kan ik je zeker niet geven.

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Heb geduld.
In tegenstelling tot werken met een food processor die het draaiwerk, fluffwerk en éxtra draaiwerk (waarvoor je nu je armen dus gebruikt) voor je doet, moet je nu het meeste zelf doen. Je mist waarschijnlijk de snelheid van je food processor/keukenmachine en dus kost het wat meer tijd. Je gaat ook niet snel zo’n sterke fluff krijgen als met Micellar Casein wél het geval is, maar dat komt vooral door de combinatie whey en xanthan gum. Check mijn tutorial met caseïne voor heel veel caseïne protein fluff recepten!

Hoe lang moet je draaien, opkloppen en fluffen? Reken zeker op zo’n 5 minuten. Ik heb het niet getimed maar je bent echt wel even bezig. Neem tussendoor pauzes en wissel van hand en bewegingspatroon (rondjes of op en neer). Dit klinkt misschien een beetje kinderlijk om mee te geven – waarschijnlijk kon je het zelf ook wel bedenken – maar ik wil het toch even noemen want ja, het is stiekem wel een beetje vermoeiend om als een malle die fluff op te kloppen (gelukkig hoef je in ieder geval niet ALLES zelf te doen, zoals met een losse garde haha).

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Toppings!
Ik ben een enorme fan van toppings. Of mengsels, in-betweens, wat je het noemen wilt (is daar een woord voor?). Cacao nibs gooi ik bijvoorbeeld graag door mijn fluff. Klein genoeg om geen probleem te geven voor de mixer. Extra bevroren fruit gooi ik er bovenop want ik wil het mijn handmixer niet aandoen daar mee om te gaan.

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Sausjes, siroopjes en wat al niet meer.
Nog meer extra’s: maak van je protein fluff een waar feest! You deserve it.

Sunny peach-mango protein fluff
Print
Door:
Prep time:
Total time:
Serves: 1**
Wat heb je nodig
 • 2 bakjes ijsklontjes
 • 100 gram diepvries mango
 • 25 gram whey (bijvoorbeeld Impact Whey (My Protein) of Whey Perfection (Body en Fitshop)) (ik gebruikte Sunny Peach van Body en Fitshop)
 • 5 gram xanthan gum (ik gebruikte de Xanthan Gum van My Protein; vergeet niet mijn code FREUD te gebruiken om korting te krijgen bij jouw bestelling!)
 • 75 ml (5 el) sojamelk (ik gebruikte Alpro sojamelk light)
 • 75 ml (5 el) water*
 • 5 gram cacao nibs
 • Optioneel: extra cacao nibs, mango en Walden Farms Caramel Syrup als topping
Wat moet je doen
 1. Crush de ijsklontjes in je blender. Tenzij jouw blender gemaakt is om ijs te crushen zou ik dit in stappen doen. Bij mijn blender raakt het onder "verstopt" met het poederijs wanneer een groot deel van de ijsklontjes klein is gemaakt zodat de bovenste laag niet meer gecrushed wordt.
 2. Schep steeds tussendoor het gecrushede ijs in een grote schaal. Belangrijk is dat het echt een flinke schaal is met het liefst een hoge rand, dit voorkomt veel geknoei later!
 3. Crush ook de mangoblokjes tot bijna een poeder. Omdat deze al vaak snel wat zachter worden buiten de diepvries is het geen ramp als dit niet helemaal fijngemalen is.
 4. Doe het ijs en de mango samen in de schaal en voeg hieraan de whey en xanthan gum toe. Giet ook de melk erbij en eventueel al een deel van het water (maar nog niet allemaal, je hebt het misschien niet allemaal nodig!*).
 5. Zet nu de elektrische klopper in de kom. Bij voorkeur plaats je nu de schaal in je wasbak. Mijn eerste keer (niet in de wasbak) resulteerde namelijk in spetters op de muur en klodders in mijn haar.
 6. Als je ook maar één klopper hebt (in tegenstelling tot een dubbele handmixer) gaat het even wat tijd kosten tot het ijs luchtig gaat worden. Reken zeker op vijf minuten opkloppen. Bij voorkeur maak je zelf ook snelle cirkels door de schaal, dat gaat het snelst! Wanneer de fluff veel rondom de klopper blijft plakken (door de xanthan) kun je wat extra water toevoegen.
 7. Blijf zeker een flinke tijd opkloppen. Nu kun je nog extra's toevoegen (bijvoorbeeld wat extra karamelsiroop, cacao nibs, een zoetstofje of Flavdrops). Wees voorzichtig met de klopper eruit halen wanneer deze nog draait want dan vliegt de fluff alle kanten uit.
 8. Je fluff is klaar wanneer het echt romig is en wanneer je je vinger erin steekt het niet meer aanvoelt als ijs maar goed luchtig.
 9. Voeg (eventueel) nog toppings toe! Dit ga je natuurlijk gewoon vanuit de kom eten!
Serving size: 1** Calorieën: 219 Vetten: 5 Koolhydraten: 22 Vezels: 7 Eiwitten: 23
Extra
Cal: 219; v/k/e/vez: 5g, 22g, 23g, 7g.

* De hoeveelheid water is enigszins afhankelijk van het merk en de smaak van je whey maar ook de hoeveelheid ijsklontjes. Staar je dus niet blind op die 75 ml, het kan ook meer of minder zijn. Voeg zoveel toe dat de protein fluff luchtig blijft maar niet als een klont rondom je klopper gaat zitten (dat is wat de xanthan gum doet). Ga altijd uit van je eigen intuïtie!

** Sommigen (lees: ik) slagen erin deze hele bak in hun eentje op te eten, maar voor de meesten geldt dit niet. Maak dan een halve portie of deel het met iemand anders. Volgens sommigen is het te bewaren in de koelkast; mijn aanraden is het niet omdat het vaak inzakt. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd met deze whey + xanthan gum-versie, dus mocht je het willen proberen, LET ME (en de anderen) KNOW!

VOLG FREUD AND FRIES OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN!


De protein fluff tutorial…

Hoe maak je protein fluff?

Hoe maak je protein fluff? | Freud and Fries

En wat protein fluff recepten met caseïne…

Reese’s protein fluff

Oreo protein fluff

Oreo Protein Fluff | Freud and Fries

Tony’s protein fluff

Karamel zeezout Tony Fluff | Freud and Fries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: