Protein fluff ♡ 101 – Q&A

Protein fluff 101 | Freud and Fries

Alles, alles, alles wat je wilt weten over protein fluff. En zo niet, stel de vraag hieronder bij de comments of via social media (bijvoorbeeld Facebook, Instagram), dan voeg ik ‘m toe (mits relevant natuurlijk).

Wat, in godsnaam, is protein fluff?

Oké, je bent op de verkeerde pagina beland. Wat doe je hier? Heb je werkelijk geen idee, kijk dan even hier! Je vindt hier een stappenplan, wat je nodig hebt en hoe het eruit gaat zien. Dat zal je in ieder geval alvast een globaal idee geven wat protein fluff nu werkelijk is.

Wat zijn de basisingrediënten?

Voor de meest simpele protein fluff heb je slechts drie ingrediënten nodig: ijs (of diepvriesfruit), Micellar Casein (bijvoorbeeld Micellar Casein (My Protein) of Micellar Casein Perfection (Body en Fitshop)) en een vloeistof (bijvoorbeeld een melksoort).

Karamel zeezout Tony Fluff | Freud and Fries

Foto: Tony’s Protein Fluff

Wat is Micellar Casein en waarom moet ik dát gebruiken?

Wat Micellar Casein is lees je hier. Ik raad altijd aan – zeker wanneer je voor de eerste keer protein fluff wilt maken – om Micellar Casein te gebruiken. De belangrijkste reden is dat je met caseïne veel meer kans hebt om een goede, stevige en luchtige fluff te maken dan met whey (waarbij je ook xanthan gum nodig hebt).

Daarnaast eet je protein fluff juist bij voorkeur ‘s avonds, vlak voor het slapen gaan. Ik zou het je niet aanraden om het als ontbijt te eten, je raakt er namelijk goed vol van en het bezorgt je een opgeblazen gevoel. Niet lekker als je dan je dag moet starten. Overigens zou ik óók niet aanraden fluff te eten als maaltijdvervanger. Dat is het ook écht niet.

Maar waarom je ook ‘s avonds fluff wilt eten (en dus caseïne) is omdat je daarmee lekker verzadigd bent wanneer je in bed stapt en de caseïne (vanwege de langzame eiwitafgifte) ervoor zorgt dat je lichaam ‘s nachts voorzien is van eiwitten voor een goed spierherstel.

Ik heb geen caseïne in huis. Kan ik ook whey gebruiken?

Nee. Of misschien deels ja. Maar in principe nee. (lees hieronder en met name onder de foto voor meer verduidelijking, haha)

Caseïne zorgt ervoor dat je protein fluff luchtig wordt. Zonder caseïne kan je het opkloppen wat je wilt, maar je blijft een soort ijs houden, geen luchtige massa, wat fluff tot fluff maakt. Het lukt ook om met xanthan gum (xanthaangom) protein fluff te krijgen maar dat vergt net wat meer behendigheid (zoals: wanneer voeg je voldoende toe?). Het is ook mogelijk een combinatie van whey en caseïne te gebruiken (ik voeg er zelf dan vaak toch nog wat xanthan gum aan toe).

Choco peach mango protein fluff MET WHEY | Freud and Fries

Foto: Choco Peach Mango Protein Fluff MET WHEY

KANTTEKENING: ik heb later (toen ik zonder caseïne kwam te zitten) ontdekt dat het WEL mogelijk is protein fluff te maken met whey. Je hebt hiervoor wel xanthan gum nodig en moet goed opletten dat je niet teveel vloeistof (melk, water) toevoegt, maar ook weer niet teveel xantan gum omdat het anders, nou ja… gummy wordt! Instructies hiervoor vind je HIER.


Xanthaan gom, of xanthan gum, zorgt voor een betere binding en wordt vaak ook aan ijs toegevoegd om het romiger te maken. Let wel op dat je niet teveel toevoegt (eenvierde theelepel is genoeg) want anders wordt het meer een gel.
Koop je Xanthan Gum bijvoorbeeld bij My Protein en gebruik de code FREUD om 10% korting te krijgen!


Peanut butter banana protein fluff with caramel | Freud and Fries

Foto: Peanut Butter Banana Protein Fluff met Karamel 

Maakt het merk caseïne nog verschil?

Zover mij bekend is kan je met elke Micellar Casein protein fluff maken. Ik zeg met nadruk Micellar Casein omdat je niet van elke caseïne protein fluff kunt maken. Er bestaat namelijk ook zoiets als een caseinaat – een vorm van caseïne waar productenten extra stoffen hebben toegevoegd zodat het minder klontert wanneer je het zou mixen met melk of water – en daarmee kan je geen protein fluff maken.

Het merk maakt echter niet uit. Of je nu gaat voor de Micellar Casein van Bodyenfitshop of die van My Protein, of welk merk jij graag gebruikt, in feite zou je daarmee in staat moeten zijn protein fluff te maken. Kies een smaak die jou aanstaat of ga voor een neutrale smaak (Vanilla, White Chocolate) en voeg extra ingrediënten toe om op smaak te brengen (bijv. Flavdrops of cacaopoeder).

En met whey?

Het kan dus ook met whey (in plaats van caseïne). Daarvoor heb je dan wel xanthan gum nodig!

Banoffee Protein Fluff | Freud and Fries

Foto: Banoffee protein fluff

Wat is xanthan gum?

Xanthan gum, of xanthaangom, is een plantaardig verdikkingsmiddel (zoals gelatine en guar gum). Het wordt ook wel gebruikt als glutenvervanger en je vindt het ook regelmatig in ijs. Door xanthan gum toe te voegen aan je protein fluff-in wording worden de ijskristallen wat minder (dus fluffier) en het zorgt ervoor dat whey ook bruikbaar is.

Moet het fruit bevroren zijn?

Ja. Zonder een bevroren ingrediënten (fruit of water – ijsklontjes dus) krijg je gewoon een smoothie of milkshake.

Foto: Mango-kaneel protein fluff party bowl

Lukt het ook met bevroren [vul hier je fruit naar keuze in]?

Ja.

Is het ook mogelijk zonder fruit?

Ook een ja. Je kunt protein fluff ook met enkel ijsblokjes maken. Het zal wel wat wateriger zijn en zakt eerder in (en smelt wat) dan wanneer je (ook) fruit gebruikt.

Is het ook mogelijk zonder ijsblokjes?

Zonder ijsblokjes, dus alleen met bevroren fruit, heb je echt de luchtigste en zachtste (een beetje fluweelachtig) protein fluff. Het is wel enorm machtig (nog machtiger dan protein fluff sowieso al is) maar is bijna magisch om te aanschouwen: van enkel centimeters verpulverd fruit naar een enorme bak fluff.

Wanneer je geen ijs gebruikt wordt je fluff wel sneller lauw (dus heeft een minder frisse note).

Reese's protein fluff | Freud and Fries-3

Foto: Reese’s Protein Fluff

En zonder ijs of fruit?

Ja, zelfs dát kan. Je kunt bijvoorbeeld caseïne, cola en xanthan gum mengen. Een recept hiervoor volgt nog!

https://www.instagram.com/p/BFjqYrGmp6J/?taken-by=freudandfries

Hoeveel melk voeg ik toe?

In mijn recepten geef ik vaak aan dat het ongeveer die hoeveelheid milliliters is maar ook meer of minder kan zijn. Dus, hoeveel heb je nu werkelijk nodig? Mijn indicatie klopt niet altijd omdat het ook afhankelijk is van het merk Micellar Casein dat je gebruikt en soms zelfs de smaak (dat heeft te maken met verhoudingen). Ook de hoeveelheid bevroren fruit en ijsklontjes die je toevoegt (daarom geef ik tegenwoordig ook aan hoeveel gram ijsklontjes ik gebruik).

EN: in het afgelopen jaar ben ik steeds meer gaan uitproberen en experimenteren met verhoudingen waardoor oudere recepten relatief meer melk bevatten dan nieuwere recepten.

Het toevoegen van melk, of welke vloeistof ook, moet je een beetje eye-ball-en. Dat wil zeggen: zodra je mix romig begint te worden, stop je met toevoegen. En dan bedoel ik niet dat het overal romig moet worden, maar slechts in het midden waar de messen draaien. Wees niet ongeduldig en ga niet steeds weer wat toevoegen; alleen als het echte ijskorrels blijven (dus niet een geheel willen worden), voeg je nog wat extra vloeistof toe. Anders laat je het draaien en schraap je eens langs de randen zodat ook daar het ijs wordt meegenomen. Wanneer je te veel melk toevoegt, wordt je protein-mix te waterig en gaat niet meer echt fluffen.

Waarom gebruik je karnemelk?

Ik lust geen melk. Ik heb ook nooit melk gelust (zover ik me kan herinneren). Als jong meisje kreeg ik van mama altijd karnemelk voorgezet (mama dronk ook altijd karnemelk) en melk vond ik maar flauw en vooral gewoon heel vies. Dat ik geen melk gebruik is simpelweg omdat ik nooit melk in huis heb – het zou immers niet opgaan. Karnemelk heb ik wel altijd in de koelkast staan en gebruik ik dus standaard in mijn fluff-recepten.

Naast karnemelk kun je ook andere soorten melk gebruiken. Gewone melk bijvoorbeeld (al heb ik dat dus nooit zelf geprobeerd). Of kokosmelk. Water kan ook.

Loco for Coco Protein Fluff | Freud and Fries

Foto: Loco for Coco Protein Fluff

Hoe lang moet je crushen en opkloppen?

Exacte tijden kan ik je helaas niet geven. Niet omdat het top secret is of ik werkelijk geen flauw benul heb van mijn eigen recept, maar vooral omdat het afhankelijk is van het hele proces. Ik kan je wel vertellen dat het crushen klaar is wanneer je een poederachtige substantie hebt (maar als de stukken nog niet helemaal klein zijn, is dat geen ramp want het wordt ook weer fijner tijdens het malen); dat het malen klaar is wanneer het geheel romig en het liefst zo vrij mogelijk van stukjes ijs is; en dat het opkloppen klaar is wanneer de fluff flink in volume is toegenomen en je bak bijna barst (maar je kunt nog even doorgaan door alvast een deel eruit te halen en daarna nog door te laten draaien).

Protein fluff cake | Freud and Fries

Foto: Protein Fluff Cake

Is er een plantaardige versie van protein fluff?

Op deze vraag laat ik nog even iemand storten en hoop ik later antwoord te kunnen geven! Ik kreeg gisteren wel een foto binnen van een protein fluff gemaakt van soja isolaat. Volgens “mijn standaarden” was dat niet echt een protein fluff (je zou ‘m niet op z’n kop boven je hoofd durven houden bijvoorbeeld), maar het was wel wat luchtig geworden.

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar ik vermoed dat het kan met soja eiwitpoeder en volgens de werkwijze van protein fluff met whey!

Welke keukenmachine gebruik je?

De keukenmachine die ik gebruik is een Philips HR7777/00 en die is €159,00. Wat mij betreft ideaal omdat je je protein fluff in één bak, met één apparaat kunt klaarmaken.

Ik heb alleen een blender. Kan ik toch protein fluff maken?

Met een blender kun je tot bepaalde hoogte protein fluff maken, mits jouw blender in staat is om ijs te crushen. Zo niet, niet proberen want anders maak je waarschijnlijk de messen kapot tijdens het verpulveren van ijs of (nog erger) bevroren fruit (met name bananen en aardbeien zijn een flink karwei). Het liefst gebruik je dus een apparaat dat echt erop gemaakt is ijs te crushen.

Ik zou je ook aanraden een elektrische klopper te gebruiken naast een blender of keukenmachine (bij mijn keukenmachine is die dus al bijgeleverd). Met alleen een blender kun je het ijs crushen en een romig geheel maken door caseïne en bijvoorbeeld melk toe te voegen en maar lang genoeg te laten draaien, maar het zal nooit echt zo in volume toenemen en zo luchtig worden als wanneer je een klopper gebruikt op het eind.

Foto: Chocolate protein fluff met noten

En als ik enkel een handmixer heb?

Met een elektrische handmixer kun je protein fluff maken zonder ijs of bevroren fruit, zoals ik hierboven al ergens aangaf (die met cola). Het recept gaat nog volgen!

Wat is de lekkerste protein fluff?

Wat jij de lekkerste protein fluff gaat vinden, kan ik niet zeggen. Je weet het, smaken verschillen, en dat geldt ook voor protein fluff. Gelukkig zijn er duizend-en-één (maar vraag me ze niet te noemen) combinaties mogelijk, dus ga eens na wat jou nou een lekkere combi lijkt (en laat het me weten, wellicht ga ik het dan eens proberen).

Mijn eigen favoriet wisselt ook om de zoveel tijd. Bijvoorbeeld wanneer ik een nieuwe smaak uitprobeer en deze echt helemaal geweldig blijkt te zijn. Op dit moment is de choco-mocha combinatie mijn favoriet: een schep cacaopoeder in mijn fluff (ongeacht het fruit want zoveel cacao dat je het fruit niet meer opmerkt) met wat mocha Flavdrops.

HELP! Ik kan het niet op!

Minder maken dan. Halveer de porties of minder lang opkloppen/blenden zodat het niet zo volumineus wordt (dat vertel ik mezelf ook steeds maar dan doe ik het toch, I know I know).

Bij vele recepten staat aangegeven dat het één portie is maar ik hoor ook vaak dat (wat voor een prullenbak je ook bent) mensen het niet op krijgen. Dus verkijk je er niet op, deel het met iemand of maak gewoon de eerste keer wat minder!

Kan je protein fluff bewaren?

Ik heb het wel eens geprobeerd in te vriezen. Niet zo’n succes want het smaakt daarna voor geen meter. Als je het vervolgens laat ontdooien houd je alleen een plasje zoete zooi over. Ik heb het ook wel eens in de koelkast gezet omdat ik (mijn buik) het echt niet trok. Ook dan begon het wat in te zakken en te smelten, de ene keer wat erger dan de andere. Zelf vind ik het dan niet meer waard om te eten.

Van anderen heb ik wel gehoord dat zij het al eerder klaar konden maken en het vervolgens in de koelkast bewaren. Misschien dat het wel gaat als je alleen fruit gebruikt en geen ijsklontjes toevoegt, maar zelf heb ik deze ervaring nog niet gehad. Weer anderen vinden het lekker om de fluff een halfuurtje of uurtje in te vriezen en dan te eten. Kan ook. Mijn advies: meteen opeten of, als je het niet op kunt, delen!


Heb jij al eens protein fluff geprobeerd? Maak er een foto van en plaats ‘m op (mijn) Facebook of Instagram en vergeet me niet te taggen (@freudandfries) en de #freudandfries-hashtag te gebruiken! Wie weet zien we jou dan terug in de spotlights!


VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

10 reacties op “Protein fluff ♡ 101 – Q&A”

 1. Movewithmarieke schreef:

  Leuke blog! Maar dan doen ‘ze’ toch iets verkeerd, ik heb het tot nu toe alleen nog maar met ongezoete amandelmelk gemaakt, en ik had best veel flut haha! 🙂

  • Monique schreef:

   Serieus, ja?! Misschien moet ik het dan zelf ook nog eens proberen want het is mij ook nog niet gelukt! Oké, ik ga van het weekend amandelmelk kopen en het nog eens erop wagen; dank je, Marieke! 😀

 2. Anoesjka schreef:

  Wauw elke avond weer een feest!!! Maaaaar hoe maak je die met Tony’s chocolade????? 😀

 3. Marjolein schreef:

  Ik heb gisteravond voor het eerst geprobeerd, maar ik vind de structuur heel korrelig. Ik proefde echt poeder zegmaar. Doe ik iets fout of hoort dat er nou eenmaal bij?
  De smaak en hoeveelheid waren wel echt chill 😀

  Liefs!

  • Monique schreef:

   Hey Marjolein,
   Tof dat je protein fluff gemaakt hebt! Welke Micellar Casein heb je gebruikt? In principe zou de fluff niet korrelig moeten zijn (al smaakt het natuurlijk wel naar het poeder die je gebruikt hebt :P), dus misschien ligt het aan het poeder. Waarschijnlijk bedoelde je dit dan niet, maar even voor de zekerheid: als het door ijs te korrelig is betekent dit dat je de fluff langer moet malen (dus voor je nog gaat opkloppen) omdat je echt een bijna poederachtig ijs wilt hebben.
   Hopelijk helpt dit een beetje, ik ben benieuwd naar je antwoord en mocht het dat niet zijn denken we nog even verder!

   Liefs Monique

   • Marjolein schreef:

    Dankjewel voor de reactie!

    Ik heb micelar protein vanille van my protein gebruikt. Samen met bevroren frambozen. Het leek voor mijn gevoel wel echt de structuur van het proteïne poeder dat me stoorde… Kan het misschien komen door te weinig vocht? Had enkel enkel de hoeveelheid van een paar slokken gebruikt.

    • Monique schreef:

     Hey Marjolein,
     Lastig te beoordelen zonder te weten welke hoeveelheden je voor alles hebt gebruikt, maar het zou kunnen dat een paar slokken te weinig is. Als je water hebt gebruikt kan je het misschien ook eens met melk of karnemelk proberen. Werd het bij het malen (dus toen je de vloeistof bij de gemalen frambozen en het eiwitpoeder voegde) een romig geheel? Dus dat het weg had van roomijs, zonder nog allemaal stukjes erin? Als je lang genoeg maalt (met voldoende maar zeker ook niet te veel vloeistof) krijg je al best een dikke massa. Daarna ga je het dus opkloppen. Lukte dat allemaal wel?
     Het kan natuurlijk dat je deze poeder niet fijn vindt, de poeder van My Protein is ook best wel poederig, maar ik durf niet te zeggen of het daar dan aan ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *